För storkök och skolkök presenteras förslag som att ha tillagningskök istället för mottagningskök eftersom det då är lättare att anpassa portioner till antal elever, ge eleverna möjlighet att påverka skollunchen, ta hänsyn till elevers frånvaro, använda färska råvaror istället för halvfabrikat och omvandla överbliven mat till något annat dagen efter.
Fortsatt utredning
För butiker finns stora möjligheter att minska svinnet genom bättre hantering av exempelvis kylvaror som frukt och grönt, exponera varor med sämre datum och sälja varor med korta datum för rabatterade priser istället för att kasta dem.
Grossister och leverantörer kan bidra genom att säkerställa avtal om returer med butiker och ha en god timing i leveranserna till kunderna. Livsmedelsindustrin kan i sin tur minska svinnet genom att bättre följa upp materialflöden i verksamheten, förbättra hygienen och förbättra rutiner för maskiner.
Åtgärder som presenteras för hushållen är bland annat planerade inköp, bättre kontroll av datum, att tömma förpackningarna noggrannare, använda råvaror av hög kvalitet och satsa på bättre förvaring.
Naturvårdsverket kommer att göra en utredning utifrån rapporten för att se hur de och andra myndigheter kan bidra till en mer resurssnål livsmedelshantering.
publicerad 17 november 2008