Regeringen går vidare med textilavfallskravet – det här gäller

TEXTIL Nu har regeringen fattat beslut om att ställa krav på separat insamling av textilavfall. Läs vad ändringarna i avfallsförordningen innebär.

Regeringen går vidare med textilavfallskravet – det här gäller
Foto: Mats Andersson.

I en rad artiklar har Miljö & Utveckling rapporterat om regeringens promemoria ”Cirkulär hantering av textil och textilavfall” som innebär att textilier från och med den 1 januari 2025 ska samlas in separat från hushållen, på samma sätt som till exempel papper, glas, plast och metall.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Nu har regeringen gått vidare med förslaget.

– Textilier och textilavfall måste återvinnas på ett mer ansvarsfullt sätt, eftersom de orsakar stora skador både på miljön och de bidrar också till att förvärra klimatförändringarna i hela världen. Det är helt ohållbart. Därför ser vi nu till att råmaterialet från kläder och andra textilprodukter återvinns på ett bättre sätt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i en kommentar.

Den ökade livslängden på produkter och användningen av textilavfall som en värdefull resurs förväntas enligt klimat- och näringslivsdepartementet ge positiva effekter på miljö och klimat, både nationellt och internationellt.

– Vi måste ta tillvara på de resurser vi har, minska utvinningen av nya råvaror och minska våra avtryck på miljön och klimatet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Det här är vad som gäller för textilavfall från den 1 januari 2025:

  1. Kommunen ska samla in hushållens textilavfall separat.
  2. Den som har textilavfall måste separera det från annat skräp och förvara det åtskilt.
  3. Kommunen måste också informera både hushåll och företag om vikten av att spara på material och energi. Det handlar om att återanvända textilier eller förhindra att det blir textilavfall när det är möjligt.
  4. Undantag från kravet att separerar textilavfallet kan finnas om det tekniskt sett inte är möjligt att genomföra med med god praxis eller om det finns andra bättre metoder som skulle ge liknande återvinningsresultat. Undantag gäller också om hanteringe resulterar i orimliga ekonomiska kostnader eller påverkar den totala miljöpåverkan negativt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.