Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Preemraff drar tillbaka ansökan om utbyggnad i Lysekil

Klimat Nu drar Preem tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Bakgrunden är ekonomin, bland annat coronapandemins inverkan på världsekonomin, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Istället vill bolaget satsa på förnybart.

Preemraff drar tillbaka ansökan om utbyggnad i Lysekil
Lysekil.

Det blir ingen utbyggnad för Preem i Lysekil. Projektet avvecklas beroende på det ekonomiska världsläget, skriver bolaget.

– Att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell, säger Magnus Heimburg, nytillträdd vd för Preem, i ett pressmeddelande.

Satsar på förnybart

Istället ska resurser nu läggas på andra utvecklingsprojekt, som ska ”bidra till ökad förnybar produktion”. Bland annat ska raffinaderiet i Lysekil börja producera förnybara drivmedel. För att kunna göra det behöver bolaget ett nytt miljötillstånd, och avser att ansöka om ett sådant under hösten. Dessutom planerar bolaget en utökad produktion av förnybara drivmedel i Göteborg. Där ska även förnybart flygbränsle kunna produceras.

– Beslutet är ett viktigt steg i att accelerera omställningen vid båda raffinaderierna, från fossil produktion till förnybart, och är ett viktigt steg för att nå våra mål, tillägger Magnus Heimburg.

Bakom besluten ligger det tuffa ekonomiska läget globalt till följd av coronakrisen, samt den svenska regeringens beslut om reduktionsplikten framåt, enligt Preem.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.