Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nu kommer Scanias ellastbil

transport Scania lanserar sin första ellastbil, och tror på en snabb ökning av efterfrågan. Bara några timmar efter lanseringen meddelade regeringen att man planerar att satsa en halv miljard kronor på elektrifiering av tung trafik under 2021.

Nu kommer Scanias ellastbil
Scanias nya ellastbil. Foto: Scania CV

Scania har lanserat sin första ellastbil, tänkt för varudistribution i och kring storstäderna. Att lastbilen var på gång var känt sedan tidigare. Lastbilstillverkaren har testkört liknande fordon i Oslo. Lastbilen är den första i en rad eldrivna modeller enligt Scania, som utlovat en eldriven lansering per år framöver.

Startar försäljningen direkt

Lastbilstillverkaren siktar på Europa och Norden, var lastbilen kan komma att användas hänger framför allt på var det finns infrastruktur.

– Mycket handlar om var det finns lämplig infrastruktur på plats. Försäljningen startar omgående, på sikt ska våra elfordon säljas på alla marknader där vi är verksamma, säger Örjan Åslund, ansvarig för produktkommunikation om lastbilar på Scania, till Miljö & Utveckling.

Tror på starkt ökad efterfrågan

Den tänkta kunden är ett större, resursstarkt företag som vill satsa på eldrift. Volymen blir till en början relativt liten, med Scania-mått mätt.

– Det börjar förstå i en ganska blygsam skala, sett till helheten, det handlar kanske om 500 till 700 fordon under nästa år. Men vi ser en brant upprampning framför oss och tror att vi kommer att nå årliga volymer på 10 000 till 12 000 fordon inom bara några år, säger Örjan Åslund.

Statlig satsning på laddinfrastruktur

Lastbilen finns i två olika varianter, med sex eller nio litiumjonbatterier som rymmer upp till 300 kWh. Laddtiden varierar också med antalet batterier, och är som längst 100 minuter. Scania är inte öppna med varifrån batterierna eller deras innehåll kommer, utan säger bara att ”hållbarhetsaspekterna finns med i våra kalkyler”.

Bara några timmar efter Scanias lansering gick regeringen ut med ett pressmeddelande om storsatsning på laddinfrastruktur för tunga fordon. 500 miljoner ska avsättas i budgeten för 2021, och preliminärt 550 miljoner kronor i budgeten för 2022. Satsningen ska påskynda elektrifieringen, och kunna användas till regionala pilotprojekt och projekt för tunga transporter med vätgasdrift.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.