Scania har lanserat sin första ellastbil, tänkt för varudistribution i och kring storstäderna. Att lastbilen var på gång var känt sedan tidigare. Lastbilstillverkaren har testkört liknande fordon i Oslo. Lastbilen är den första i en rad eldrivna modeller enligt Scania, som utlovat en eldriven lansering per år framöver.
Startar försäljningen direkt
Lastbilstillverkaren siktar på Europa och Norden, var lastbilen kan komma att användas hänger framför allt på var det finns infrastruktur.
– Mycket handlar om var det finns lämplig infrastruktur på plats. Försäljningen startar omgående, på sikt ska våra elfordon säljas på alla marknader där vi är verksamma, säger Örjan Åslund, ansvarig för produktkommunikation om lastbilar på Scania, till Miljö & Utveckling.
Tror på starkt ökad efterfrågan
Den tänkta kunden är ett större, resursstarkt företag som vill satsa på eldrift. Volymen blir till en början relativt liten, med Scania-mått mätt.
– Det börjar förstå i en ganska blygsam skala, sett till helheten, det handlar kanske om 500 till 700 fordon under nästa år. Men vi ser en brant upprampning framför oss och tror att vi kommer att nå årliga volymer på 10 000 till 12 000 fordon inom bara några år, säger Örjan Åslund.
Statlig satsning på laddinfrastruktur
Lastbilen finns i två olika varianter, med sex eller nio litiumjonbatterier som rymmer upp till 300 kWh. Laddtiden varierar också med antalet batterier, och är som längst 100 minuter. Scania är inte öppna med varifrån batterierna eller deras innehåll kommer, utan säger bara att ”hållbarhetsaspekterna finns med i våra kalkyler”.
Bara några timmar efter Scanias lansering gick regeringen ut med ett pressmeddelande om storsatsning på laddinfrastruktur för tunga fordon. 500 miljoner ska avsättas i budgeten för 2021, och preliminärt 550 miljoner kronor i budgeten för 2022. Satsningen ska påskynda elektrifieringen, och kunna användas till regionala pilotprojekt och projekt för tunga transporter med vätgasdrift.