Position Green får norska ägare – expanderar internationellt

Malmöföretaget Position Green, som hjälper företag att hantera sina hållbarhetsdata, är numera en del av Position Green Group. Med norskt pensionskapital i ryggen är planen att expandera internationellt.

Position Green får norska ägare – expanderar internationellt
Anders Frankel berättar om Position Greens utveckling.

Position Green, som hjälper företag att hantera sina hållbarhetsdata, ingår nu i Position Green Group tillsammans med ett norskt och ett danskt konsultbolag. Bakom koncernen står Norvestor, ett norskt pirvate equity-bolag (PE-bolag) som bland annat förvaltar pensionskapital. Norvestor har lagt in 500 miljoner kronor i gruppen, vilket banar väg för framtida tillväxt. PE-bolaget äger Position Green Group tillsammans med grundarna av bolagen samt anställda som har möjlighet att bli delägare.

– Position Green Group har köpt tre stycken bolag: Position Green, The Governance Group i Norge och Velocity Consulting i Danmark. De här tre bolagen har nu samma ägare och är syskonbolag, säger Anders Frankel, som är arbetande styrelseordförande i Position Green.

Syskonbolagen erbjuder konsulttjänster

De norska och danska bolagen är båda renodlade konsultbolag som erbjuder konsulttjänster inom hållbarhet. Position Greens tidigare konsulttjänster är nära knutna till den tekniska plattform som bolaget erbjuder.

– De andra bolagen är jobbar med sådant som GRI-utbildningar, rapporter och övriga kvalificerade konsulttjänster. Så bolagen kompletterar varandra, säger Anders Frankel.

Han menar att kopplingen mellan bolagen kan komma att bli en fördel för kunderna, då det kommer att finnas konsulter som är väl insatta i hur plattformen för datahantering fungerar.

Vad innebär sammanslagningen för Position Greens kunder?

– Rent operativt i det dagliga så kan de fortsätta precis som vanligt. Men om de har behov av mer kvalificerade tjänster så har vi någon som vi kan hänvisa dem till, som har nära tillgång till system som de förstår och kan jobba med. Sträckan mellan systemen och rådgivningen blir kortare, säger Anders Frankel, och fortsätter:

– Den rådgivning vi har idag har alltid varit väldigt plattformsnära. Det är ett måste för att ha rätt fokus som mjukvarubolag. Därför tror vi också på att ha separata team som jobbar med den här typen av rådgivning.

Växer snabbt

Position Green bildades 2015 och har de senaste åren årligen fördubblat sin abonnemangsintäkt. Efter sammanslagningen kommer företaget att ingå i en grupp med ungefär 100 anställda, varav ett sextiotal i Sverige. Bolaget har kunder i Sverige, Norge och Danmark, men också i USA och Storbritannien. I och med sammanslagningen hoppas Position Green få fler mjukvarukunder i de nordiska länderna. Det finns också tankar på att gå vidare.

– Det finns en investering avsatt från Norvestor där det finns betydande kapital. Idag är det avsatt 500 miljoner kronor totalt på att bygga den här gruppen. Vi kommer aktivt att se till att växa själva men kommer också att titta på möjliga förvärv. Det kan handla om andra kompletterande kompetenser, och geografiska förvärv, säger Anders Frankel.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.