Panasonic utvecklar intelligent elmätare

Att kunna se och styra energiförbrukningen med hjälp av en intelligent energimätare tror Panasonic kommer bidra till lägre energiförbrukning. Nu testas en prototyp.

Panasonic utvecklar intelligent elmätare

Panasonic Lifinity Home Energy Management System, HEMS, ger råd och styr värme, belysning, uppvärmning av vatten och elprodukter i hem. Med hjälp av elmätaren kan man reglera elkonsumtionen trots att man inte är hemma via dator eller smartphone. I systemet ingår också sensorer som känner av när en person går in och ut i olika rum och kan därefter anpassa behovet av energiförbrukningen i de rum man befinner sig i.

Testas på plats under Köpenhamn

Andrea Gisele Joosen, nordisk vd på Panasonic, berättar att systemet har testats i Japan och då anpassat efter den japanska konsumentens elförbrukning som ser annorlunda ut jämfört med konsumenter i Europa. Nu ska systemet demonstreras på plats under klimatmötet i Köpenhamn tillsammans med det danska företgaet SEAS-NVE som ska visa systemet utifrån danska konsumenters behov.

– Tester kommer sedan att pågå i fyra månader och därefter utvärderas. Målet är att 2010 eller under 2011 installera systemet i 350 000 danska hem, säger Andrea Gisele Joosen och berättar att Panasonics mål är att minska energiförbrukningen med 20 procent med hjälp av HEMS.

Planer på att introducera systemet i resten av världen finns också.

– Vi genomför testet i Danmark för att utvärdera tekniken i Europa, när vi vet resultatet kommer vi att undersöka fler länder, däribland Sverige. Om det fungerar bra i Europa är nästa mål USA.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.