Günter Verheugen lyfte också fram den finanskris som drabbat världen som en möjlighet att ta de steg som behövs för en grön ekonomi. Hans vision är att utsläppen ska kunna ligga kvar på dagens nivåer även när ekonomin återhämtat sig och produktionen är tillbaka på 2008 års nivå igen.
Inga motsättningar
Näringsminister Maud Olofsson framhöll vikten av att industri och politik går hand i hand för att lösa klimatfrågan. Hon påpekade att det finns en stark samsyn och att målen för industrin ligger i linje med en ekoeffektiv ekonomi.
– Industrin verkar på en global marknad och vill därför ha globala spelregler, sa hon och hänvisade till att många av de företrädare för industrin som var på plats ser fram emot en global överenskommelse vid klimatmötet i Köpenhamn.
Flera av de industrier som visade upp sig under dagen bekräftade bilden av att miljösatsningar lönar sig. Leif Johnasson, vd och koncernchef för Volvo Lastvagnar berättade bland annat hur satsningen på miljöeffektiva lösningar ökat deras konkurrenskraft när det gäller bussar som kan köras på alternativa bränslen. Volvo Lastvagnars anläggning i Gent som idag är helt koldioxidfri är också ett paradexempel på hur miljö och ekonomi går hand i hand.
– De investeringar vi gjort för att att anläggningen ska bli koldioxidfri betalar sig på tre år, bland annat till följd av att vi förbrukar mindre energi, sa Leif Johnasson.
Grön ekonomi framtiden
För Europa handlar det nu om att skapa ett innovativt klimat för att utveckla både produkter och tjänster och på så vis axla ett tekniskt ledarskap när det gäller grön teknik. Dessutom krävs det gemensamma investeringar från både den offentliga och privata sektorn kombinerat med tydliga spelregler som gynnar en ekoeffektiv ekonomi. Tankar som ministrarna kommer att ta med sig i kommande samtal under Spaniens ledning när Lisabon-strategin ska ta form.
publicerad 16 oktober 2009