Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Oljepriset pressar plaståtervinnare

Cirkulär ekonomi I ett uttalande skriver den europeiska plaståtervinningsindustrin att den är under hård press och att anläggningar stängs ned, vilket skulle kunna hota såväl sysselsättning som miljö. Även i Sverige märks en lägre efterfrågan.

Oljepriset pressar plaståtervinnare
Plast riskerar att hamna på soptippen istället för att återvinnas. Foto: StockAdobe

Det låga oljepriset i kombination med en svagare marknad när tillverkningsindustrier stänger ned, har lett till att även plaståtervinningsindustrin drabbas. Nu går den europeiska branschorganisationen Plastic Recyclers Europe ut med ett pressmeddelande där de menar att detta kan leda till miljöproblem.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Om läget inte förbättras och inga åtgärder görs så kommer det att bli olönsamt att återvinna plast (—). Då kan plast som går att återvinna inte längre tas omhand utan kommer att hamna på soptippen eller gå till förbränning, säger Ton Ermans, ordförande i organisationen, i ett pressmeddelande.

Plaståtervinnare under press även i Sverige

Mattias Philipsson.

Mattias Philipsson, Svensk Plaståtervinning, menar att det är en överdrift att hela plaståtervinningsindustrin skulle stänga ned, men håller med om att det är en pressad situation.

– Naturligtvis är industrin under stark press.

Hur är det med efterfrågan?

– Vi har naturligtvis noterar en minskad efterfrågan men det har framförallt resulterat i lägre priser. Vi har hittills varit ganska framgångsrika på att fortsatt avsätta våra volymer för vidare återvinning, säger Mattias Philipsson.

 Hur påverkas ni av att oljepriset är lågt?

– Det låga oljepriset är ett av huvudskälen till den minskade efterfrågan och det resulterar i en stark prispress nedåt.

Viveke Ihd, vd för Återvinningsindustrierna, delar bilden att det är tufft för plaståtervinningsindustrin.

– Det stämmer att det är svårt med avsättningen på återvunnen plast eftersom efterfrågan är väldigt svag i Europa just nu. Dessutom har vi låga priser på ny fossil plastråvara till följd av det låga oljepriset, vilket pressar ner efterfrågan på den återvunna råvaran ytterligare.

 Hur är läget i Sverige?

– Många användare av återvunnet material i Sverige har drabbats hårt av corona-krisen. Samtidigt har industrin varit igång i något högre utsträckning här än i många andra europeiska länder och vår bedömning är att Sverige inte har påverkats i riktigt samma omfattning som vissa delar av övriga Europa.

– Det bör tilläggas att plaståtervinningen i Sverige hade problem att hantera redan innan corona-krisen. Exempelvis har skatten på plastbärkassar slagit hårt mot den återvunna plasten. Vill vi hjälpa den återvunna plastråvaran och skapa mer cirkulära plastflöden i Sverige just nu skulle det vara välkommet med en differentiering av skatten, det vill säga ta bort skatten för det återvunna plasten, säger Viveke Ihd.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.