Här finns Sveriges bästa solenergianläggning

Energi Det blev en stugby i Bohuslän som utsågs till årets anläggning när Svensk Solenergi delade ut Solenergipriset 2020. Även två fastighetsbolag, en bostadsrättsförening och en lokalförvaltning prisades för sina insatser och anläggningar vid den digitala ceremonin tidigare i veckan.

Här finns Sveriges bästa solenergianläggning
Solcellsanläggningen hos Ramsviks Stugby & Camping har uppförts av Apptek. Foto: www.svensksolenergi.se

Vid en digital ceremoni den 8 juni prisade Svensk Solenergi, för 17:e gången i ordningen, vinnarna av Solenergipriset.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– 2019 var ett otroligt år för solenergibranschen med en rekordökning marknadsmässigt och aktörer som fortsatte att vinna mark. Även om 2020 har varit ett speciellt år fortsätter vi att se hur branschen växer. Vi tycker att alla årets pristagare är mycket goda exempel på den positiva utvecklingen av solenergitillämpningar i Sverige.

Det säger Lisa Ossman, styrelseledamot på Svensk Solenergi och ansvarig för Solenergipriset i en kommentar i samband med prisutdelningen.

Bland årets pristagare fanns en semesteranläggning, två stora fastighetsbolag, en bostadsrättsförening och en lokalförvaltning.

Årets anläggning 2019

Ramsviks Stugby & Camping i Bohuslän utsågs till årets anläggning med motiveringen:

”Ramsviks Stugby & Camping i Bohuslän har stärkt sin hållbarhetsprofil genom att uppföra svensk besöksnärings hittills största solcellsanläggning. Med LED-belysning, effektvakter och duschkort finns också förhoppningen att solelutbytet kan matcha den årliga elanvändningen. Anläggningen har ett stort exponeringsvärde med sina många nationella och internationella gäster.”

Årets prestation 2019

Årets prestation gick till fastighetsbolaget Castellums projekt ”100 på sol” med motiveringen:

”Castellums satsning ”100 på sol” innebär att de ska bygga upp emot 100 solcellsanläggningar på sina byggnader till 2025. Det är en av de största satsningarna på solceller i hela Norden. Som ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag är åtagandet ett högst väsentligt bidrag till utvecklingen och ett föredöme för andra större fastighetsbolag.”

Hedersomnämnande för både anläggningar och ramavtal

Svensk Solenergi delade även ut tre hedersomnämnande. Akademiska Hus och bostadsrättsföreningen Bosvedjan fick hedersomnämnande för sina anläggningar i Linköping respektive Sundsvall.

Lokalförvaltningen i Göteborgs stad lyftes fram som ett gott exempel på grund av sina högt uppställda mål, och för att ha upphandlat ett mindre antal entreprenörer på ramavtal, som används för att göra löpande avrop på projekt för solcellsanläggningar.

Läs mer här.

Denna artikel har tidigare publicerats på vår systersajt Hållbart samhällsbyggande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.