Under 2021 uppkom cirka 0,9 miljoner ton fast livsmedelsavfall i Sverige. Det motsvarar 86 kg per person, varav 59 kg uppstår i hushållen. Drygt en tredjedel av detta uppskattas vara onödigt livsmedelsavfall som hade kunnat ätas, så kallat matsvinn. Trots de höga mängderna visar siffrorna på en nedåtgående trend. Det är främst matsvinnet, som matrester eller överblivna produkter, som antas minskat.
– Minskade mängder livsmedelsavfall i hushållen visar att satsningar för att öka medvetenheten kring minskat matsvinn har haft effekt och att mindre mat faktisk slängs i hushållen, säger Christina Anderzén på Miljögift- och avfallsanalysenheten, i en kommentar.
Statistiken från Naturvårdsverket visar även att livsmedelsavfallet från matbutiker har minskat. Detta samtidigt som försäljningen av varor varit nästintill oförändrad mellan 2020 och 2021.
Livsmedelsavfall 2021 fördelat på led i livsmedelskedjan
Varugruppen som utgör störst del av livsmedelsavfallet från matbutiker är frukt och grönt, vilket är en tredjedel av allt livsmedelsavfall från matbutikerna. Andra stora varugrupper som blir livsmedelsavfall är mejeri, som utgör 17 procent och bröd som utgör ca 15 procent av livsmedelsavfallet.