Ny teknik kan rena vatten från läkemedelsrester

Forskning Reningsverken har fram till i dag inte kunnat rena avloppsvattnet från läkemedelsrester. Ett forskningsprojekt vid Knivsta reningsverk har visat att det går att få bort 80 procent av läkemedelsresterna från vattnet.

Läkemedelsrester som läcker ut i miljön via avloppsreningsverk ger stor skada. Nyligen kom en rapport från Lunds universitet som visar att hormonet ethinylestradiol, som finns i många p-piller, påverkar vattenlevande organismer när det kommer ut som rester i vattendrag. Exempelvis påverkas fiskar både beteende och genetiskt även vid mycket låga doser.

Vid Knivsta reningsverk har man under 1,5 år testat en ny sorts rening av läkemedelsrester, där den vanliga reningen kompletterats med ozonbehandling. Resultatet följs nu upp genom kemiska analyser. Preliminära resultat visar att metoden kan reducera läkemedelshalterna med minst 80 procent.

Jerker Fick_IG-Webb
Jerker Fick

– Vissa läkemedel försvinner helt, till exempel huvudvärksmedicinen paracetamol, men en läkemede som exempelvis epelepsimedlet karbamazepin, är så stryktåliga att de inte påverkas så mycket, säger Jerker Fick, forskare vid Kemiska institutionen vid Umeå universitet.

Forskare i Umeå samarbetar med forskare vid Göteborgs universitet, KTH och SLU. I projektet kommer de också att göra en utvärdering av ozoneringen och de positiva och eventuellt negativa effekter tekniken kan ha på vattenlevande organismer som exempelvis kräftdjur och fisk.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.