Världens vattenelit samlas i Stockholm: ”Fokus är att konkretisera”

Världsvattenveckan 2023 Nästa vecka kommer världens vattenelit till Stockholm för att delta i Världsvattenveckan. Målet är att gemensamt hitta svaren på världens vattenproblem.
– Vatten binder samman alla 17 hållbarhetsmål. Förstår vi det kommer vi att nå en positiv utveckling, säger Andreas Karlsson, kommunikationschef hos arrangören Siwi.

Världens vattenelit samlas i Stockholm: ”Fokus är att konkretisera”
På söndag inleds Världsvattenveckan i Stockholm. Foto: Adobe Stock.

Världsvattenveckan arrangerades för första gången 1991 och har sedan dess – med ett undantag under pandemin – varit ett årligt inslag. Konferensen samlar politiska och ekonomiska beslutsfattare, miljöorganisationer, forskare och näringsliv med målet att hitta lösningar på internationella vatten – och utvecklingsfrågor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Stockholm International Water Institute, Siwi, står i vanlig ordning som arrangör under veckan, som inleds på söndag och pågår till och med torsdag. Andreas Karlsson, kommunikationschef på Siwi, säger att fokus ligger på att konkretisera.

– Förhoppningen är att politiska och ekonomiska beslutsfattare ska delta i diskussionerna och komma fram till konkreta steg och beslut om hur vi ska kunna lösa den vattenkris vi står inför idag, säger han.

Till skillnad från andra globala möten, som FN:s årliga klimattoppmöten, kommer det inte att pågå några förhandlingar och veckan kommer inte att landa i några beslutsdokument.

Finns inte risken att det blir ”ytterligare ett möte” som inte leder till verklig handling?

– Det beror på hur man ser det. Vi ska alla vara kritiska och säga att det är segdraget många gånger. Men vi ser ett värde i att det inte ska förhandlas fram ett slutdokument, utan att fokus ligger på att hitta konkreta lösningar och kunskapsspridning, säger Andreas Karlsson.

Temat för i år är innovation, med fokus på nya lösningar och perspektiv för att lösa vattenkrisen. Men Andreas Karlsson säger att anslaget är brett och att det viktiga att är sprida förståelsen om att det handlar om långt mycket mer än ”bara vatten”.

– Vi vill sprida förståelsen om att det handlar mer om en transparent vätska som vi behöver för att överleva. Den globala vattenkrisen går ihop med klimatkrisen, global hälsa, näringslivsutveckling, försörjningsmöjligheter och relationer mellan länder och människor. Egentligen går det ihop med alla samhällsutmaningar vi står inför. Vatten binder samma alla 17 hållbarhetsmål. Förstår vi det kommer vi nå en positiv utveckling, säger Andres Karlsson.

En annan viktig funktion som konferensen fyller, menar han är att bygga broar mellan världens länder.

– I utvecklingsländerna märker man av vattenkrisen mest, med vattenbrist och torka. Den här typen av möten behövs för att kunna lära oss av varandra och hjälpas åt. I Sverige är vi fortfarande lyckligt lottade som har tillgång till vatten, även om vi börjar se effekter av vattenbrist även här. Däremot har vi mycket kunskap som vi kan bidra med, säger han.

Vad ska ha hänt för att du ska känna dig nöjd efter mötet?

– Att beslutsfattare går ifrån mötet och förstår att en modern och smart vattenförvaltning är den bästa vägen till en positiv utveckling inom stort sett alla områden, avslutar Andreas Karlsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.