Ny teknik ger energisnålt ”trelitershus”

Med hjälp av ny teknik och avancerade plastmaterial har kemiföretaget BASF byggt om ett bostadshus så det bara kräver tre liter uppvärmningsolja per kvadratmeter och år.

Ny teknik ger energisnålt ”trelitershus”

I tyska Ludwigshafen har BASF byggt om ett äldre bostadshus till en extremt energisnål byggnad, vilket sparar både miljön och uppvärmningspengar. Tack vare isoleringen och värmeåtervinningen kräver huset bara tre liter uppvärmningsolja per kvadratmeter och år. Det kan jämföras med en motsvarande orenoverad byggnad, som använder omkring 20 liter olja per kvadratmeter och år.

Isolerande plast

Ordentlig isolering är den viktigaste faktorn bakom husets energisnålhet. Fasaden, källaren, samt inner- och yttertak är klädda med en 20 centimeter tjock Neopor-panel. Enligt BASF isolerar Neopor avsevärt bättre än traditionella isoleringsmaterial. Isoleringen är tillverkad av polystyren och innehåller mikroskopiska flingor av grafit som reflekterar värmen och därmed förbättrar isoleringen.

Husets fönster består av tre glas, som enligt BASF isolerar fem gånger bättre än ett vanligt englasfönster. Karmarna är tillverkade i BASFs vinidurplast och utrymmet mellan rutorna är fyllt med ädelgas, vilket ökar isoleringen.

För att hålla huset svalt extra varma dagar innehåller innerväggar och -tak små vaxpartiklar. Dessa smälter när det är varmt och konsumerar då värme, vilket gör att huset förblir svalt under längre tid. Värmen avges sedan långsamt.

Luftvärme återanvänds

I huset finns ett särskilt luftväxlar-system installerat, som tar tillvara värmen från köks- och badrumsluft. I en värmeväxlare används upp till 85 procent av värmen för att värma upp den friska luften som tagits in genom ventilationssystemet.

Enligt BASF finns det en stor marknad för denna typ av renovering av äldre byggnader. De menar att omkring 70 procent av Tysklands 34 miljoner lägenheter i äldre byggnader skulle tjäna på att byggas om med ny teknik.

Ännu befinner sig metoden på projektstadiet, och lägenheternas temperatur, luftfuktighet och andra variabler kommer under tre års tid att mätas med hjälp av sensorer i huset.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.