Ny plattform listar projekt som minskar koldioxidutsläppen

Klimat Hur gör andra för att minska koldioxidutsläppen? Det går nu att ta reda på med hjälp av en ny plattform som World Economic Forum tagit fram. Med i databasen finns flera svenska projekt, bland annat ett i Falun och några i Stockholm.

Ny plattform listar projekt som minskar koldioxidutsläppen
EcoDataCenter i Falun i Dalarna. Foto: EcoDataCenter

För att minska koldioxidutsläppen har städerna en viktig roll. Många städer runt om i världen har redan genomfört en rad olika projekt eller åtgärder. Dessa finns nu samlade på ett och samma ställe för att andra som vill minska sina utsläpp ska kunna lära sig mer och ta efter.

Databas med 200 exempel på utsläppsminskningar

I den interaktiva plattformen från World Economic Forum, går det att söka bland 200 exempel på lösningar och studier från olika städer i världen.

Plattformen fokuserar på projekt som rör ren elektrifiering, effektivitet och smart infrastruktur inom olika sektorer såsom energi, byggnader och transport. Förhoppningen är att plattformen ska hjälpa politiker, organisationer och företag att ställa om och minska sina utsläpp.

I ett pressmeddelande skriver Kristen Panerali, chef för programmet för energi, material och infrastruktur, Net-Zero Carbon Cities, så här om plattformen.

”Lösningar för att minska koldioxidutsläppen finns redan – vi behöver inte vänta på nästa stora innovation. Denna plattform ger exempel på policyer och affärsmodeller som har använts framgångsrikt runt om i världen. Vi börjar med 200 lösningar och förväntar oss att ha många fler under nästa år”.

Projekt från Sverige är med

I databasen återfinns lösningar från Falun och Stockholm. I Falun är det EcoDataCenter som är utformat för att bli det första klimatpositiva datacentret. I databasen finns även den svenska koldioxidskatten med.

”Städernas ekosystem är avgörande för vår globala resa mot netto-noll utsläpp, och drivs av en elektrifiering som är ren och smart. Dessa hållbarhetsinitiativ kan hjälpa till att påskynda arbetet med att motverka klimatförändringar genom praktiska och integrerade energilösningar från städer i alla olika storlekar runt om i världen, säger Jean-Marc Ollagnier, verkställande direktör på Accenture, och som varit med och tagit fram plattformen.

Plattformen är en del av forumets Net-Zero Carbon Cities-program, som samlar företag och städer med regionala och nationella politiker för att påskynda stadsövergångar till en noll-noll framtid.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.