Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Avfall Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Årligen deponeras och förbränns miljontals ton textilavfall inom EU. Vid återvinning av textilierna används ofta mekaniska tekniker som sliter på fibrerna, vilket gör att man blandar i jungfruliga bomullsfibrer för att plaggen ska hålla. Det gör att efterfrågan på vattenkrävande bomull fortfarande kvarstår.

Nu har textilmassaföretaget re:newcell, som grundades 2012 av forskare på Kungliga Tekniska högskolan, funnit en alternativ metod som går ut på att skapa viskos- och lyocellfiber av återvunnen bomullstextil. Det rapporterar Forskning.se.

– Tyvärr kan man inte ta en använd bomullströja och göra en ny eftersom bomullsfibrerna tappar i kvalitet vid varje användning. Däremot går det att lösa upp cellulosafibern och regenerera den till exempelvis viskos- eller lyocellfiber som har egenskaper som liknar bomull, säger Hanna de la Motte, forskare vid Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Mistra Future Fashion, MFF, där även re:newcell ingår, till Forskning.se.

Kasserade textilier och produktionsspill

Viskos och lyocell utvinns från cellulosa i trä- och pappersmassaproduktion. Re:newcell använder kasserade textilier och produktionsspill, framför allt bomullstextilier, som de klipper ned i bitar och lägger i en lösning för att dra ut cellulosan. Sedan torkas dessa till en dissolvingmassa som man kan spinna lyocell- och viskosfiber på.

Pilotanläggningen har en produktionskapacitet på 7 000 ton textilier, vilket man har skapat genom 8 000 ton pre- och post consumer textilier. Företagets mål är att kunna utvinna 100 procent av en t-shirt som är gjord på 100 procent bomull.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.