nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annons 1

Årligen deponeras och förbränns miljontals ton textilavfall inom EU. Vid återvinning av textilierna används ofta mekaniska tekniker som sliter på fibrerna, vilket gör att man blandar i jungfruliga bomullsfibrer för att plaggen ska hålla. Det gör att efterfrågan på vattenkrävande bomull fortfarande kvarstår.

Nu har textilmassaföretaget re:newcell, som grundades 2012 av forskare på Kungliga Tekniska högskolan, funnit en alternativ metod som går ut på att skapa viskos- och lyocellfiber av återvunnen bomullstextil. Det rapporterar Forskning.se.

– Tyvärr kan man inte ta en använd bomullströja och göra en ny eftersom bomullsfibrerna tappar i kvalitet vid varje användning. Däremot går det att lösa upp cellulosafibern och regenerera den till exempelvis viskos- eller lyocellfiber som har egenskaper som liknar bomull, säger Hanna de la Motte, forskare vid Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Mistra Future Fashion, MFF, där även re:newcell ingår, till Forskning.se.

Kasserade textilier och produktionsspill

Viskos och lyocell utvinns från cellulosa i trä- och pappersmassaproduktion. Re:newcell använder kasserade textilier och produktionsspill, framför allt bomullstextilier, som de klipper ned i bitar och lägger i en lösning för att dra ut cellulosan. Sedan torkas dessa till en dissolvingmassa som man kan spinna lyocell- och viskosfiber på.

Pilotanläggningen har en produktionskapacitet på 7 000 ton textilier, vilket man har skapat genom 8 000 ton pre- och post consumer textilier. Företagets mål är att kunna utvinna 100 procent av en t-shirt som är gjord på 100 procent bomull.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.