nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu ska byggprocessen förenklas

Planprocessen ska bli enklare, tydligare och mer överskådlig samt mer enhetlig menar regeringen. Nu tillsätter de en särskild utredare som ska se över plangenomförandet.

  • Annons 1

Utredare blir Lars Magnusson, generaldirektör på Statens bostadskreditnämnd och uppdraget ska vara slutfört den sista september 2012. Målet är att utifrån ett helhetsperspektiv analysera bestämmelserna om plangenomförande och föreslå förändringar för att skapa en tydlig, effektiv och transparent genomförandeprocess där sambandet mellan olika bestämmelser om plangenomförandet framgår. Utöver utredningen har Statskontoret fått i uppdrag att utvärdera hur den kommunala processen för anvisning av mark går till. Även Boverket har fått närliggande uppdrag, nämligen att undersöka att analysera kommunernas planberedskap, sprida information och kunskap om hur dagens regler kan tillämpas så att planprocessen blir effektivare och mer rationell, samt utvärdera konkurrens- och tillväxtbestämmelserna i plan- och bygglagen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny global rapport: 33 lösningar för att halvera klimatutsläppen

Världen kan halvera utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser före 2030 med lösningar och teknik som finns i dag. Det är budskapet i en ny rapport av bland annat Future Earth, Johan Rockström, Stockholm Resilience Center, WWF och Ericsson som presenteras vid Global Climate Action Summit i Kalifornien.