Nu är det avgjort – här är Sveriges fulaste kalhygge

Biologisk mångfald Sverige fulaste kalhygge är utsett. Vinnarhygget ligger i Värmland.

Nu är det avgjort – här är Sveriges fulaste kalhygge
Foto: Daniela Roth

Det är miljöorganisationen Greenpeace som låtit allmänheten rösta fram Sveriges fulaste kalhygge. Efter en jämn finalstrid gick vinsten till sist till ett kalhygge i Sunne, Värmland, som fotograferats av Daniela Roth. Kalhygget i Sunne fick totalt 27 procent av allmänhetens röster som delades mellan fem finalister.

Greenpeace berättar att marken där hygget ligger tillhör kommunen och att kalhygget i närheten av hembygdsgården där kommunen tragikomiskt uppmanar förbipasserande att ”stanna upp och utforska miljön” samt att ”reflektera över ditt eget liv”.

– Det vinnande bidraget tycker jag på ett effektfullt sätt visar hur kalhyggen förstör för människor och naturen. Det är något tragikomiskt i att skylten, som uppmanar förbipasserande att “utforska miljön” och “reflektera över ditt eget liv”, sitter kvar vid platsen. Vem vill egentligen reflektera över sitt liv vid ett kalhygge, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace i en kommentar.

Tävlingen startade den 29 april och nästan 80 bidrag har deltagit. Tävlingens jury har valt ut fem finalisten av vilka 3 147 personer varit med och röstat fram en vinnare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.