Umeå kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd har uppdaterat handlingsplanen för hantering av förorenade områden. I den nya planen har man fokuserat på hållbar tillväxt och säkert bostgadsbyggande. 54 högst prioriterade förorenade områden i Umeå ska få tillsyn, men målet att åtgärda dessa till 2025 har reviderats. Enligt den nya planen ska 37 av de 54 tillsynsinsatser vara avslutade år 2026, och till 2030 ska samtliga 54 områden ha genomgått tillsyn.
Därför tvingas Umeå senarelägga hanteringen av förorenade områden
Miljötillsyn
Umeå kommun har blivit tvungna att skjuta fram målen för hanteringen av förorenade områden.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Orsaken till att planen fått revideras är enligt kommunen bland annat att antalet förorenade områden ökar i takt med att fler byggplaner kommer upp, vilket ställer krav på systematisk tillsyn. Umeå kommun har 576 potentiellt förorenade platser, varav 122 har riskklassats. Resten är identifierade med en översiktlig riskbedömning.
– De områden som finns i planen handlar främst om historiska föroreningar från gamla verksamheter. Här kommer det hela tiden in ny information från olika källor, säger Julia Algotsson (C), vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden till Miljö & Utveckling.
Har det presenterats någon nu budget med anledning av den nya planen?
– Budgeten är upp till Socialdemokraterna som styr. Jag sitter i opposition. Men jag tycker så klart att det är jätteviktigt att miljö- och hälsoskyddsnämnden får de resurser som behövs för att ta tillgodose det här. Anledningen till att vi skriver fram tidsperioden är ju också dels att budgeten inte har varit tillräcklig. Dels att planen kanske var orealistisk redan från början. Att kartlägga det här och att genomföra åtgärder från start till mål tar lång tid. Men det är ju klart att det är en resursfråga.