Mer mikroplast än väntat i Stockholms skärgård

Plast Stockholms skärgård innehåller stora mängder mikroplast.
– Vi är förvånade över resultatet, säger Berit Gewert, doktorand vid Stockholms universitet.

Mer mikroplast än väntat i Stockholms skärgård
Stockholms hamnar

Plastproduktionen världen över har ökat med 60 gånger sedan 1950-talet. Plastskräp är nu närvarande överallt i vattenmiljön. Några av de viktigaste källorna till plast är soptippar, avloppsreningsverk och fartyg.

Forskare vid Stockholms universitet har undersökt plasthalten i Stockholms skärgård. Studien visar att nivåerna av mikroplast i vatten nära Stockholm är lika höga som de som rapporteras nära stadsområden i Kalifornien i USA.

– Provtagningsstudier har genomförts på många platser i världen. Men det finns nästan inga studier som rapporterar plastföroreningar i Östersjön, säger Berit Gewert.

Plast i hamnen

Polypropen och polyeten, som finns i förpackningsmaterial och tampar, var de vanligaste polymererna i partiklarna. Även syntetiska kläder och kosmetika, kan vara källor. I områden med hög fritidsbåtstrafik hittade de höga koncentrationer, men fortfarande lägre än de som hittades nära Stockholm. Ju närmare hamnen desto högre koncentrationer av mikroplast var det i proverna.

– För tillfället vet vi inte vad koncentrationerna av mikroplast betyder för Östersjön. Därför behövs fler studier för att bedöma de faror som mikroplast kan medföra för miljön, särskilt vid de halter som vi hittar i dag, säger Berit Gewert.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.