Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Mer än 60 procent klimatminskning krävs

1,5 grader Ska temperaturökningen hålla sig till max 1,5 grader, så behövs en minskning av klimatutsläppen med mellan 60 och 65 procent. Elva svenska företag är redan i linje med det, enligt klimatorganisationen CDP Europe.

Mer än 60 procent klimatminskning krävs
Dyrt att missa klimatmål. FOTO:PIxabay.

EU:s ambition att minska klimatutsläppen med 55 procent till år 2030 räcker inte. Det säger Mirjam Wolfrum hos CDP Europe, det som tidigare kallades Carbon Disclosure Project.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det här är baserat på vetenskap och den senaste rapporten från IPCC om 1,5-gradersmålet, säger Mirjam Wolfrum till Miljö & Utveckling.

Hon berättar att det finns företag som satsar på att nå det mer ambitiösa målet, och att deras minskningar av utsläppen håller sig mellan 60 och 65 procent, istället för de 55 procents minskning som EU satt som mål.

Två grader blir för dyrt

De som satsar på 1,5 grader är på en mer rimlig kurs än dem som nöjer sig med att klara målet på max två graders höjning, anser hon.

– En höjning på mer än 1,5 grader vore en katastrof, säger Mirjam Wolfrum.

Hon pekar på uträkningar som visar att en halv grad ytterligare motsvarar skador till en kostnad av drygt 100 triljoner kronor. Frågan för politikerna är att om det blir billigare att satsa på en snabb minskning av klimatpåverkan.

Innan nästa Cop

– Jag förväntar mig att få frågor om det här inför europeiska rådets möte i oktober. Stater och länder måste förbereda sig  inför nästa klimatmöte, säger Mirjam Wolfrum.

Fakta

De satsar på att klara 1,5 grader

Scapa Inter

Scania

Husqvarna

H&M

Ericsson

Electrolux

Diab International

Castellum

Bonava

Billerud Korsnäs

Sörby Handelsträdgård

93 företag har redan lagt in en kurs i linje med målet att begränsa höjningen till max 1,5 grader och satsar alltså på upp emot 65 procent minskning.

Flera svenska företag i gruppen

Gruppen tillhör en större grupp som deklarerat att de följer SBTI, alltså Scientific Based Targets Initiative, men som tagit ett steg till. Bland dem finns flera svenska företag berättar Mirjam Wolfrum. Ett företag som åtagit sig en kraftigare minskning är också det stora tyska företaget Heidelberg Cement som äger svenska Cementa.

 

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.