EU:s ambition att minska klimatutsläppen med 55 procent till år 2030 räcker inte. Det säger Mirjam Wolfrum hos CDP Europe, det som tidigare kallades Carbon Disclosure Project.
Mer än 60 procent klimatminskning krävs
1,5 grader
Ska temperaturökningen hålla sig till max 1,5 grader, så behövs en minskning av klimatutsläppen med mellan 60 och 65 procent. Elva svenska företag är redan i linje med det, enligt klimatorganisationen CDP Europe.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Det här är baserat på vetenskap och den senaste rapporten från IPCC om 1,5-gradersmålet, säger Mirjam Wolfrum till Miljö & Utveckling.
Hon berättar att det finns företag som satsar på att nå det mer ambitiösa målet, och att deras minskningar av utsläppen håller sig mellan 60 och 65 procent, istället för de 55 procents minskning som EU satt som mål.
Två grader blir för dyrt
De som satsar på 1,5 grader är på en mer rimlig kurs än dem som nöjer sig med att klara målet på max två graders höjning, anser hon.
– En höjning på mer än 1,5 grader vore en katastrof, säger Mirjam Wolfrum.
Hon pekar på uträkningar som visar att en halv grad ytterligare motsvarar skador till en kostnad av drygt 100 triljoner kronor. Frågan för politikerna är att om det blir billigare att satsa på en snabb minskning av klimatpåverkan.
Innan nästa Cop
– Jag förväntar mig att få frågor om det här inför europeiska rådets möte i oktober. Stater och länder måste förbereda sig inför nästa klimatmöte, säger Mirjam Wolfrum.
Fakta
De satsar på att klara 1,5 grader
93 företag har redan lagt in en kurs i linje med målet att begränsa höjningen till max 1,5 grader och satsar alltså på upp emot 65 procent minskning.
Flera svenska företag i gruppen
Gruppen tillhör en större grupp som deklarerat att de följer SBTI, alltså Scientific Based Targets Initiative, men som tagit ett steg till. Bland dem finns flera svenska företag berättar Mirjam Wolfrum. Ett företag som åtagit sig en kraftigare minskning är också det stora tyska företaget Heidelberg Cement som äger svenska Cementa.