Massexperiment: Tusentals elever ska forska om plastskräp

Forskning Skolelever och forskare ska i ett gemensamt forskningsprojekt kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige. Projektet går ut på att samla in och analysera en stor mängd plastskräp. Målet är att över 60 000 personer deltar.

Massexperiment: Tusentals elever ska forska om plastskräp
Tusentals elever ska tillsammans med forskare göra en vetenskapsstudie om plastskräp.

Insamlingsdelen riktar sig mot fjärdeklassare och uppåt. Den går ut på att samla in plastskräp i olika naturtyper och därefter sortera och rapportera in det.

Analysdelen går ut på att testa plasten egenskaper i vatten eller olja under förbränning. Den delen riktar sig främst mot högstadie – och gymnasieelever.

Ska bidra med bättre kunskap om plastskräp

Projektet är rikstäckande och syftet är att bilda sig kunskap om hur mycket plast det finns i naturen och hur det varierar mellan olika platser och naturtyper. Förhoppningen är att kunskapen i förlängningen ska bidra till att minska mängden plastskräp i naturen.

Bethanie Carney Almroth, forskare i ekotoxikologi och zoofysiologi på Göteborgs universitet, är vetenskapligt ansvarig för Plastexperimentet.

– Jag hoppas att projektet kommer att ge oss ny kunskap om orsaken till att plasten hamnar i naturen; var i kedjan det brister. Med bättre kunskaper om problemet kan vi också hitta bättre lösningar”, säger hon i ett uttalande.

”Unik möjlighet”

Projektet pågår under våren och hösten 2022. Utöver att bilda sig mer kunnskap om plastskräp i naturen är syftet att öka barn och ungas intresse för vetenskap.

– För elever blir detta en unik möjlighet som både ökar intresset och förståelsen för vetenskap samtidigt som forskarna får in stora mängder data från hela Sverige, som de inte hade kunnat samla in utan allmänhetens hjälp”, berättar Martin Bergman, projektledare och utredare på den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, föreningen Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och Håll Sverige Rent.

– Plasten finns överallt, på de högsta bergen såväl som i de djupaste haven, och det blir bara mer och mer. Det är en avgörande framtidsfråga att minska nedskräpningen av plast. Men för att kunna veta vilka insatser som ger mest nytta, behövs mer kunskap. Därför känns det fantastiskt roligt att få vara med i en av de största undersökningarna någonsin, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.