I veckan nådde EU-parlamentet och ministerrådet en provisorisk överenskommelse om EU:s nya avfallsdirektiv för att minska textil- och matavfall. Överenskommelsen fastställer att matsvinnet ska minska med mellan 10 procent och 30 procent till 2030. 10 procent inom livsmedelsindustrin, och 30 procent inom detaljhandel, restauranger och hushåll.
EU vill minska matsvinnet – branschen efterlyser högre ambitionsnivå
Livsmedel
För första gången har EU beslutat om bindande mål för att minska matsvinnet inom unionen. Ett historiskt beslut men för låg ambitionsnivå, anser Lisa Isaksson som är hållbarhetschef på Greenfood.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood som är en av Nordens ledande livsmedelskoncerner, beskriver det nya avfallsdirektivet som ”ett historiskt beslut, då det är första gången EU fastställer bindande mål för att minska matsvinnet inom unionen. Samtidigt tycker hon att ambitionsnivån är för låg.
– Med tanke på att matsvinnet står för hela 10 procent av de globala växthusgasutsläppen behövs en betydligt högre ambitionsnivå. Vi som verkar inom livsmedelsbranschen och redan jobbat med frågan i många år vet att snabb förändring är möjlig – men då behöver vi också se att politiken går före och driver utvecklingen åt rätt håll, säger hon i ett pressmeddelande.
Bland annat anser Lisa Isakson att det är för låga krav på livsmedelsindustrin att minska matsvinnet. Hon menar att målet på 10 procent hade kunnat läggas mycket högre.
– Vi behöver ambitiösa mål – det föder innovation och kreativitet, och dessutom har forskningen visat att processindustrin kan minska svinn snabbare än andra sektorer, konstaterar hon.
Vidare tycker hon att det är synd att direktivet inte innehåller krav på att minska matsvinnet inom jordbruket, där en stor del av matsvinnet sker. I stället skjuts frågan upp till en eventuell översyn till 2027, vilket Lisa Isaksson beskriver som beklagligt.
– De olika aktörerna i värdekedjan är så tätt sammanlänkade, och målen måste sättas i samtliga led för att vi ska kunna jobba ihop. För vi behöver mer samarbete för att nå målen – inte mindre. Nu haltar det, när bara delar av kedjan blir målsatta, säger hon.