– Det var ett tvättvatten från vår lackeringsanläggning som klassades som farligt avfall, berättar Ulf Sörell, miljö- och kvalitetschef på Peges. Då började vi diskutera hur vi skulle lösa behandlingen av tvättvattnet för att förbättra miljön.
Peges anlitade en extern konsult för att utreda för- och nackdelarna med att själva behandla avfallet. Utredningen visade på fördelarna med Peges miljöprofil med att inte ha verksamhet som är tillståndspliktig.
Mindre byråkrati
Lösningen blev istället att låta Ragnsells och återvinningsföretaget RECI hämta och ta hand om det farliga avfallet. Det ledde till att länsstyrelsen för två år sedan ansåg att Peges verksamhet inte längre behövde tillståndsprövas eftersom de inte behandlar farligt avfall. Nu klassas de istället som en anmälningspliktig verksamhet.
– Kommunens tillsyn är givetvis kvar och vi måste naturligtvis uppfylla alla lagkrav precis som förut, och vi anser att dialogen med kommunens miljöenhet fungerar bra, förklarar Ulf Sörell. Men slopandet av tillståndsprövningen gör att vi undviker en del byråkrati genom att det behövs mindre kontroller.
Ulf Sörell menar de trots det har lika god fart i miljöarbetet.
– Vi har hårda krav från våra kunder och det är dem som driver på miljöarbetet mest. När vi fick posten som kund skickade de till exempel hit en av sina miljöchefer som kontrollerade vårt miljöarbete, berättar Ulf Sörell.