Larmet: Nationell kris för plastinsamlingen

Cirkulär ekonomi Mindre än 30 procent plastförpackningar samlas in i Sverige – resten går till förbränning. Det är en allvarlig, nationell insamlingskris menar Svensk Plaståtervinning som nu vädjar till svenska konsumenter att börja sortera sin plast.
– Infrastrukturen finns på plats, nu krävs det ändrade beteenden, säger vd Mattias Philipsson.

Larmet: Nationell kris för plastinsamlingen
Vi är mitt i en nationell insamlingskris, menar Svensk Plaståtervinning som nu vädjar till människor att sortera plasten. Foto: Svensk Plaståtervinning

Uppgiften om att svenska konsumenter samlar in mindre än 30 procent plastförpackningar förvånar Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det här visar att det finns väldigt mycket kvar att göra. Vi är bra på att sortera glas och metall, men när det kommer till plast halkar vi efter. Ofta finns det myter kopplat till plast, att allt ändå kommer att eldas upp, eller att det blir till el- och fjärrvärme. Det där vill vi ha bort. Vi vill att människor ska förstå att det är otroligt viktigt och börja sortera. Vi behöver komma upp i 80 procent för att nå våra klimat- och återvinningsmål, säger han.

Siffran på 30 procent baseras dels på Naturvårdsverkets kartläggning om plastflöden i Sverige från 2022, dels på Svensk Plaståtervinnings egen statistik om hur mycket plastmaterial som kommer in.

Teknik och infrastruktur finns på plats

Mattias Philipsson säger att en del av problemet tidigare handlat om att infrastrukturen och tekniken inte funnits på plats. Det problemet menar han nu är i det närmaste borta. I slutet av förra året öppnade Site Zero, som Svenskt Plaståtervinning står bakom och som är världens största och mest avancerade sorteringsanläggning i Motala. Samtidigt håller infrastrukturen kring så kallade försorteringsanläggningar att växa fram.

– De sorterar ut plastförpackningar som felaktigt läggs i hushållsavfallet, innan de bränns upp i kraftvärmeverken. De är nämligen också trötta på att elda upp plastförpackningarna, och just nu har vi tre aktörer som har byggt eller är på gång att bygga försorteringsanläggningar. Då får de en andra chans, och kan sedan komma till oss och Site Zero, säger han.

Fungerar försorteringsanläggningarna bra?

– Det bästa är såklart att plasten sorteras ut direkt. Försorteringsanläggningarna blir ett komplement. Men det finns två utmaningar. Det ena är att det blir en annan mix, med mer mjukplast som människor verkar vara mer benägna att slänga i hushållssoporna. Det andra är att det är skitigare, då det har blandats med andra sopor. Men vi har testat det här och byggt bort mycket av problemen, vilket innebär att vi kan köra materialet med samma hastighet.

Fastighetsnära insamling räcker inte

Till 2027 är det krav på att alla hushåll inom EU ska ha tillgång till fastighetsnära insamling. Flera kommuner har redan infört det, vilket Miljö & Utveckling rapporterat om. Men baserat på hur det har gått säger Mattias Philipsson att det inte kommer att räcka för att nå Sveriges klimat- och återvinningsmål.

— Fastighetsnära insamling kommer öka insamlingsgraden, men vi vet från de cirka 70 kommuner som redan har systemet att det rör sig om en begränsad ökning, och den är otillräcklig, säger han.

Vädjan till konsumenterna: Sortera plasten

Infrastrukturen och tekniken finns med anda ord på plats. Det absolut viktigaste är nu enligt Mattias Philipsson att människor börjar sortera mer. Om det lyckas, ser han ljus på framtiden.

– Vi har fantastiska förutsättningar i Sverige. Men om vi inte får in förpackningarna, hur ska vi då på ett cirkulärt och högvärdigt sätt kunna återvinna dem. Om vi inte samlar in plastförpackningarna går de antingen till förbränning och orsakar stora koldioxidutsläpp, eller så slängs i naturen. Samtidigt måste vi tillföra ny olja i systemet för att tillverka en ny förpackning. Men om vi kombinerar fastighetsnära insamling, med försorteringsanläggningarna samt ett förändrat beteende. Då kommer vi att nå, och till och med överträffa våra mål, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.