SD: Lägg ner Naturvårdsverkets uppdrag ”Rätt plast på rätt plats”

Plast Regeringen beslut att slopa plastpåseskatten har applåderats av samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Nu går partiet till attack mot en annan plastskatt som just nu utreds av Naturvårdsverket.

SD: Lägg ner Naturvårdsverkets uppdrag ”Rätt plast på rätt plats”
Tobias Andersson (SD). Foto: Wikimedia Commons

Under våren har Naturvårdsverket påbörjat en utredning av en skatt för plastförpackningar. Utredningen beställdes av den förra regeringen och nu har myndigheten bjudit in sakkunniga till en rad möten för att diskutera arbetet för att främja omställningen av plast i en cirkulär ekonomi.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Som Miljö & Utveckling tidigare skrivit om är mötena en del av regeringsuppdraget Rätt plast på rätt plats där en av punkterna är att analysera och föreslå ytterligare styrmedel för att plast används på rätt sätt. Bland annat har en ny form av skatt på plastförpackningar diskuterats.

”Symbolpolitiska skatter”

Sedan tidigare har Innovations- och kemiindustrierna, Ikem, riktat kritik mot utredningen och sagt att en plastförpackningsskatt är lika dålig som en plastpåseskatt. Nu lyfts frågan av Sverigedemokraterna i riksdagen. Det är riksdagsmannen Tobias Andersson (SD) som i en skriftlig fråga till miljöminister Romina Pourmokhtari (L) skriver ”farhågan nu är att det ska föreslås en skatt på plastförpackningar, vilket definitivt inte skulle främja omställningen”.

I stället, skriver han, är det rimliga ” att avbryta Naturvårdsverkets uppdrag och därigenom sätta stopp för ytterligare förslag på symbolpolitiska skatter rörande plast”.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.