Nedbrytbar plast miljöfarlig – får fiskar att bete sig annorlunda

Vatten Enligt forskning från Göteborgs universitet utgör även nedbrytbar plast en potentiell miljöfara. Studien visar bland annat att abborrar uppvisar avvikande beteende när de exponeras.

Nedbrytbar plast miljöfarlig – får fiskar att bete sig annorlunda
Även nedbrytbar plast är miljöfarlig. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

Abborrar får ett avvikande beteende när de exponeras för så kallad bioplast tillverkad av rörsocker. Sådan plast bör inte marknadsföras som ett miljövänligt alternativ, menar doktoranden Azora König Kardgar.

– Det borde betraktas som vanlig plast, säger hon.

Den omfattande användningen av traditionell plast, som framställs av fossil olja, har orsakat problem över hela världen. Detta har resulterat i forskning för att hitta snabbt nedbrytbara alternativ. Mikroplaster finns nu överallt, även i levande organismer – och många forskare letar efter alternativ som kan brytas ned snabbare.

En sådan lösning är biobaserade polymerer som använder rörsocker som grundmaterial. En av de vanligaste bioplasterna är PLA, som används inom områden som 3D-skrivare, textilindustrin, matförpackningar och engångsbestick.

Men även bioplast påverkar det biologiska livet negativt. Det säger forskaren Azora König Kardgar, doktorand vid Göteborgs universitet, som observerat förändrat beteende hos abborrar som exponeras för bioplast i sin fiskmat under flera månader. Fiskarna som exponerats visar bland annat en mycket starkare reaktion än normalt när de möter artfränder. Dessutom finns det tecken på minskad rörelse, förändrad förmåga att bilda stim och ändrade reaktioner när det närmar sig fara.

– Det är väldigt sällan som det görs toxikologiska försök med analyser av djurens beteende. Det vanliga är att man tittar på de fysiologiska förändringarna. Vi ser att det är något i PLA-plasten som ger en förändring hos fisken, men vi kan inte se vad, säger hon.

”Borde ses som vanlig plast”

– Vi ser att PLA inte är ofarligt för fiskarna, så det borde inte säljas in som ett miljövänligt alternativ till vanlig plast. Det borde betraktas som vanlig plast, avslutar Azora König Kardgar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.