Kvicksilvermöte ska ge global konvention

En global kvicksilverkonvention till 2013. Det är målet med FN:s första förhandlingsmöte som startar i Stockholm under måndagen.

I fjol förbjöds kvicksilver i Sverige. Miljöminister Andreas Carlgren hoppas även på ett globalt regelverk för den miljöfarliga metallen. Att få till en sådan konvention, som reglerar både användning och utsläpp, senast 2013 är målet med den FN-konferens om kvicksilver som äger rum mellan den 7 och den 11 juni i Upplands Väsby.

– Den omfattande föroreningen av kvicksilver är kanske den största utmaningen som världen står inför vad gäller risker med kemiska ämnen. Sverige och de övriga nordiska länderna har länge varit starkt pådrivande i processen att ta fram globala regler. Jag är därför både stolt och glad över att vi kan stå som värd för det historiska startskott för förhandlingarna om en kvicksilverkonvention, säger Andreas Carlgren.

Skadar fisken

På plats finns dessutom över 30 miljöorganisationer för att sätta press på makthavarna att agera snabbt.

De anser att det är bråttom, eftersom kvicksilver är en stor risk för människor över hela världen. Metallen deponeras ofta långt bort från utsläppskällan och bryts inte ned. Viktiga livsmedel förgiftas, exempelvis fisk kring Stillahavsöarna.

– Liksom många andra kulturer som lever på öar kan vi som lever i södra Stilla Havet inte minska den ökande kvicksilverförgiftningen via den fisk vi är så beroende av. Då över 60% av världens befolkning är beroende av fiskprotein, måste världens ledare agera snarast, säger Imogen Ingram från organisationen Island Sustainable Aliance.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.