Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Köp inget uppmanar företag

Handel Flera företag avstår från Black Friday. Ett av dem uppmanar sina kunder att inte köpa något alls under dagen, i alla fall inget nytt.

Köp inget uppmanar företag
Foto: Haglöfs.

Ett antal butiker stänger när folk förväntas shoppa loss under Black Friday. Det meddelar företaget Haglöfs, som säljer fritidskläder bland annat. Det enda som kommer att säljas är återanvända varor.

Naturkompaniet väljer å sin sida att ha ett extra erbjudande, som handlar just om återanvända varor. Företaget har avstått från Black Friday även tidigare, och kallar nu dagen för Green Friday.

Skänker intäkt

Icebug, som säljer fritidsskor, avstår från själva rean även om butikerna förblir öppna. Men intäkten från försäljningen ska skänkas bort, till föreningen Naturarvet, som bildats för att skydda svensk gammelskog.

Market har ställt frågor om saken till företag som säljer sällanköpsvaror. Det visade sig att 44 procent kommer att avstå från att ha några extraerbjudanden under årets Black Friday.

Bra för andra

FN-förbundet UNHCR väljer å sin sida att marknadsföra en produkt som är bra för andra. Billig är den också, men ändå inte till extrapris. Det handlar om ett paket med tvål och schampo som ska skänkas till människor på flykt.

Med tanke på pandemin, har flera smittskyddsläkare uttalat sig om saken. ”Trängsel i butiker under Black Friday är ett skräckscenario”, anser smittskyddsläkare Signar Mäkitalo, till exempel.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.