Konstgjord fotosyntes- framtida vätgaskälla

Solpaneler och bioreaktorer kan vara framtidens vätgasproducenter. Det är förhoppningen hos ett 40-tal forskare vid Lunds universitet som just fått 50 miljoner kronor av Energimyndigheten för att forska kring artificiell fotosyntes.

Artificiell fotosyntes är precis som namnet antyder, ett sätt att på konstgjord väg efterlikna växternas sätt att skapa vätgas ur endast sol och vatten. Vätgas är ett bränsle med högt energiinnehåll som kan användas både som drivmedel och till uppvärmning och att lyckas producera vätgas på konstgjort sätt skulle vara både effektivt och miljövänligt.

Med anslagen på 50 miljoner från Energimyndigheten ska forskargruppen från Lund försöka hitta sätt att utvinna vätgas ur sol och vatten. Bland annat ska de skaffa mer kunskaper om vad som behövs för att skapa solpaneler som kan tillverka vätgas. De ska också bygga en bioreaktor för vätgasproducerande bakterier.

Bakterier och solpaneler

Forskningen kring artificiell fotosyntes är fortfarande på grundstadiet, men forskarna har upptäckt att den blågröna algen Cyanobakterien, samt grönalger kan omvandla solens energi till vätgas. Däremot är verkningsgraden mycket låg, men genom att modifiera organismernas arvsanlag försöker man förbättra deras förmåga att producera vätgas.

Forskarna ska också försöka skapa solpaneler som utvinner vätgas ur sol och vatten. Här försöker man härma den naturliga fotosyntesen, där klorofyllet producerar energi med hjälp av sol och vatten. Men istället för klorofyll används kemiska föreningar av ädelmetallen rutenium som har liknande egenskaper som klorofyllet.

Vätgas som framställs med hjälp av solenergi är mycket miljövänligt och om forskarna hittar ett sätt att producera vätgas på ett kostnadseffektivt sätt kan energifrågan vara löst för all framtid. Men ännu återstår mycket arbete innan detta är ett faktum.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste