KO stämmer Arla för netto noll-reklam

Reklam Arla är för otydliga i sin reklam när de påstår att mjölk har ett netto noll i klimatavtryck, det tycker Konsumentombudsmannen, KO, som ny stämmer företaget. Arla själv välkomnar att det utvecklas praxis på området för kommunikation av miljöpåståenden.

KO stämmer Arla för netto noll-reklam
KO stämmer arla för nettonoll påstående. Foto: Adobe Stock

Mejeriproducenten Arla har tidigare kritiserats av Konsumentverket för att företaget i sin reklam för mjölk påstår att produkten har netto noll i klimatavtryck. Något Miljö & Utveckling skrivit tidigare om.

Det ger enligt Konsumentombudsmannen en felaktig bild av produktens påverkan. Arla har heller inte kunnat bevisa att det påståendet stämmer och nu stämmer KO företaget för påståendet.

–Men det är ofta svårt för vanliga konsumenter att förstå hur pass bra en produkt är, eller i vilket fall hur pass mindre skadlig den är, för klimatet. KO anser inte att Arla lyckas visa att produktion av mjölk inte har en påverkan på klimatet, säger Ida Nyström, processråd hos Konsumentombudsmannen i ett pressmeddelande.

”Otydliga miljöpåståenden räddar inte klimatet”

KO skriver att ”produktion av mejeriprodukter är belastande för miljön och förändrar klimatet genom utsläpp av växthusgaser, såsom koldioxid, metan och lustgas. Företaget har köpt växthusgaskrediter från klimatkompenserande åtgärder.

–Det är bra om företag kan minska sin klimatpåverkan. Men det är viktigt att konsumenterna får tydlig och korrekt information att basera sina val på.  Otydliga miljöpåståenden räddar inte klimatet, säger Ida Nyström.

Upp till domstolen att avgöra

Det blir upp till Patent- och marknadsdomstolen att avgöra om Arla i reklamen är tillräckligt tydliga med vilka åtgärder företaget gjort, och om åtgärderna håller vad de lovar.

Arla själva har också valt att kommentera stämningen på sina hemsida. 

”Arla välkomnar att det utvecklas praxis för kommunikation av miljöpåståenden. Netto noll är ett begrepp som används i klimatarbetet av både företag, organisationer som FN och EU samt av länder. Arlas avsikt är ingen annan än att följa lagstiftningen och gällande praxis. ” skriver Victoria Olsson hållbarhetschef på Arla Sverige.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste