Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Klimatkompensation kan bli avdragsgillt

Juridik & Politik De företag som köper utsläppsrätter med syfte att klimatkompensera ska få göra avdrag för kostnaden. Det föreslår regeringen i en promemoria som nu skickas på remiss. Men förslaget får kritik.

Klimatkompensation kan bli avdragsgillt
Shutterstock

Idag finns inga möjligheter att göra avdrag för klimatkompensering, det vill säga för investeringar i utsläppsminskande åtgärder utanför den egna verksamheten. Det vill regeringen ändra på. I en promemoria som nu skickas på remiss inför budgetpropositionen i höst, föreslår regeringen att företag ska kunna köpa utsläppsrätter för att klimatkompensera och sedan göra avdrag för kostnaden. Detta gäller för företag som inte omfattas av EUs system för handel med utsläppsrätter och bara ifall man sedan plockar bort utsläppsrätterna från marknaden, det vill säga att de inte används.

 Skandaldåligt 

Men enligt Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores, är förslaget skandaldåligt av flera skäl. Den ena anledningen är att det bara blir direkta utsläpp som blir avdragsgilla. Utsläpp i produktionskedjan, som exempelvis från underleverantörer, kunder eller transporter räknas inte med. 

– Nu har många företag börjat ta helhetsansvar för sin klimatpåverkan, men regeringen föreslår att endast direkta utsläpp blir avdragsgilla, konstaterar Mattias Goldmann. 

Det andra problemet handlar om att avdragsrätten bara gäller för kompensation genom inköp av utsläppsrätter från EU:s handelssystem. En stor del av den klimatkompensation som görs idag sker genom CDM som är FNs system för utsläppsminskningar. Dessutom har EU:s handelssystem kritiserats för sitt stora överskott av utsläppsrätter och därmed för hur stor nytta systemet i realiteten gör.

 – Med förslaget utesluts flera sätt att klimatkompensera, konstaterar Mattias Goldmann. 

Promemorian är ute på remiss till den 27 april. Godkänns förslaget i budgetförhandlingarna kommer det att vara möjligt att göra avdrag från och med den 1 januari 2017.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.