Flera internationella lagar som syftar till att minska föroreningar från fartyg har införlivats i EU-lagstiftning. Det handlar bland annat om skärpta krav för oljeföroreningar, vrak eller förlista fartyg och svavelutsläpp. Men enligt en ny rapport från Europeiska revisionsrätten, finns det fortfarande luckor i lagstiftningen, vilket innebär att fartygens föroreningar av haven fortsätter.
Revisionsrätten larmar: Fartyg fortsätter förorena EU:s hav
Sjöfart
Europeiska revisionsrätten varnar i en ny rapport för att fartyg fortsätter att förorena EU:s hav, trots skärpt lagstiftning. Samtidigt bedöms medlemsländernas insatser för att förebygga, spåra och bestraffa föroreningar från fartyg som otillräckliga.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Revisorerna påpekar bland annat att fartygsägare kan kringgå återvinningskrav genom att byta flagg till ett tredjeland innan ett fartyg skrotas. EU:s regler för rapportering och bärgning av containrar som förloras till havs beskrivs också som bristfälliga.
Enligt rapporten använder EU-länderna inte heller fullt ut de verktyg som finns, såsom beredskapsfartyg, drönare och satellitövervakningstjänster. Under 2022–2023 identifierades 7 731 möjliga oljeutsläpp, men endast 7 procent bekräftades som föroreningsincidenter.
Revisorerna konstaterar även att fartygsinspektioner är få och att sanktionerna mot förorenare är svaga, vilket gör att ansvariga sällan åtalas. Slutligen konstaterar revisionsrätten att EU och dess medlemsländer saknar en tydlig överblick över hur pengar används för att bekämpa föroreningar och vilka resultat som uppnås.