Expert: Så kan AI användas för att påskynda grön omställning

Teknologi Vilka djupt liggande behov och hinder finns i den gröna omställningen – och hur kan AI hjälpa till? De frågorna svarar Världsnaturfonden WWF och AI Sweden på i en ny rapport som listar 9 konkreta lösningar för att visa på hur AI kan påskynda hållbarhetsarbetet.

Expert: Så kan AI användas för att påskynda grön omställning
Foto: Adobe Stock/WWF.

AI kan vara ett kraftfullt verktyg för att driva på hållbarhetsomställningen, men vi tycker inte att man undersöker det i tillräckligt hög utsträckning. Det säger Örjan Jansson, expert på klimatinnovationer på WWF Sverige, som är en av författarna till rapporten “How AI can unlock green transformationsom tagits fram av WWF i samarbete med AI Sweden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– AI är ett kraftfullt verktyg som kan låsa upp grön omställning och kan göra skillnader som annan teknik inte kan. Det finns unika möjligheter. Samtidigt ser vi att man också använder AI för att effektivisera ökad försäljning, vilket leder till ökade fossila utsläpp. Så ett huvudbudskap i rapporten är att vi behöver använda AI på rätt sätt, säger han.

Efterlyser tydligt ledarskap

Men för att AI ska användas på ett sätt som gör mest nytta för planeten krävs enligt rapporten ett tydligt ledarskap. Idag saknas ett sådant ledarskap, fortsätter Örjan Jansson.

– AI bubblar överallt. Men om vi inte har ett ledarskap som styr det åt rätt håll är risken att det till exempel används till att öka försäljningen och konsumtionen. Samtidigt är AI resurskrävande och drar mycket energi och vatten, så det är viktigt att det används där det behövs. Ett tydligare ledarskap är något vi kommer att driva, säger han.

Rapporten utgår från isbergsmodellen, som är en modell som används för att identifiera och skapa förändringar med så stora och genomgripande effekter som möjligt. Totalt har 35 experter inom AI, beteendevetenskap och miljö bidragit med sin expertis. Deras insikter har landat i nio utmaningar och konkreta förslag på lösningar på hur AI kan användas i den gröna omställningen.

Förelår mer samarbete mellan AI-team och hållbarhetsteam

Fokus är på hur AI kan användas för nya tankesätt och vanor, men även på tekniska lösningar där rapporten fokuserat på dagligvaruhandeln. Det senare har landat i fyra förslag. Ett av förslagen handlar om hur AI kan användas för kombinerade sälj- och hållbarhetsmål.

– Inom dagligvaruhandeln fann vi att man kommit olika långt i arbetet. Många har en hållbarhetsansvarig, och i vissa fal en AI-ansvarig. Men ofta använder man AI för att förbättra vinstmarginaler, men inte för att uppnå hållbarhetsmål. Så förslaget handlar om att samarbeta mer mellan avdelningar, säger Örjan Jansson.

Det andra förslaget är att använda AI som samarbetsteknologi. Örjan Jansson förklarar att det finns en AI-teknik som heter federerad inlärning som har potential att börja användas.

– Inom dagligvaruhandeln sitter man på mycket data. Men man vill inte dela med sig av sin data. Men genom federerad inlärning kan man dela sina lärdomar mellan varandra, men inte dela sin data. Det är ett sätt att träna AI att bli så effektiv som möjligt, säger han.

Det tredje förslaget handlar om AI för digitala tvillingar och för bra kostval. Det bygger på att man med hjälp av AI bygger en digital kopia av den riktiga världen. Inom dagligvaruhandeln kan man bygga upp en digital kopia av en butik, för att därefter simulera olika åtgärder och se vilka effekter de skulle ge.

– Det gör att man kan experimentera lättare, mer extremt och gör det billigt att pröva sig fram, eftersom allt sker digitalt. Det sker redan på många fronter, som inom stadsutveckling. Men många fler kan använda den tekniken, säger Örjan Jansson.

Så kan AI användas för att styra om beteenden

Det andra fokuset, att ändra tankesätt och vanor, är mer riktat mot individers beteenden och hur de kan stöttas att bli mer fördelaktiga med hjälp av AI.

– Vi har kollat på vilka barriärer som finns på djupet. Vi landade i att grön omställning och samhällsutvecklingen bromsas av desinformation, polarisering, manipulation och kunskapsresistens. Därför har vi tittat mycket på de delarna. Där ser vi att AI kan användas för att höja kunskapen, men också för att få fler människor att välja hållbar och sundare kost eller styra om mot att cykla i stället för att ta bilen, säger Örjan Jansson.

Slutligen har rapporten tittat närmare på en rad andra områden där AI kan användas för grön omställning. Ett av dem är hur AI kan användas inom miljöjuridik.

– Det finns många miljöbrott som sker. Men många företag ställs inte inför rätta eftersom det är ganska resurskrävande att göra det. Där skulle AI kunna hjälpa till med att bygga case, för att åtala företag. Att man tvingar fler att följa lagen, avslutar Örjan Jansson.

Fakta

9 förslag på hur AI kan användas för grön omställning

  1. Den AI-assisterade debattmoderatorn
  2. Den nyanserade AI-följeslagaren
  3. AI-visualiseraren för beslut
  4. AI-vakthunden mot manipulation
  5. AI-utredaren inom miljöjuridik
  6. AI för kombinerade sälj- och hållbarhetsmål
  7. AI som samarbetsteknologi
  8. AI för digitala tvillingar
  9. AI för bra kostval

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste