Klimat prioriteras högre av världens vd:ar

Klimat Ökat energieffektivitet och fler klimatvänliga produkter, tjänster och teknologier. Det är områden där företagen kommit längst enligt en stor global studie med svar från över 4000 vd:ar från 105 länder.

Klimat prioriteras högre av världens vd:ar
Foto: Adobe Stock

I den stora globala studien ”PwC Global CEO Survey” som släpps varje år har 4702 vd:ar från 105 länder svarat på frågor om allt från den ekonomiska utvecklingen, tillväxt, konkurrens, digitalisering, AI och hållbarhetsarbete.

När det kommer till hållbarhetsarbetet uppger nästan en tredjedel av vd:arna att de förväntar sig att klimatförändringar kommer att påverka hur deras företag kommer att tjäna pengar under de kommande tre åren. 76 procent av företagsledarna berättar att de har vidtagit åtgärder för att förbättra energieffektiviteten, medan 58 procent rapporterar framsteg inom innovation av klimatvänliga produkter, tjänster eller teknologier. 45 procent av de tillfrågade vd:arna sägar att deras företag inkluderat klimatrisker i företagens finansiella rapportering och planering. 47 procent uppger att de har agerat på anpassning till fysiska klimatrisker.

– Det är positivt att det finns en vilja till förändring på klimatområdet inom många företag, även om det givetvis finns mycket kvar att göra. Fyra av tio företagsledare säger dessutom att de kan acceptera en lägre avkastning vid klimatvänliga investeringar. Det visar på en ny syn på tillväxt, som även inkluderar samhällets långsiktigt hållbara framtid, säger Sofia Götmar-Blomstedt, vd PwC Sverige, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.