Sveriges fem största banker redovisar rekordvinster samtidigt som de står för klimatutsläpp på nära 100 miljoner ton varje år – vilket är dubbelt så mycket som hela Sveriges utsläpp. Samtidigt saknar bankerna tillräckliga planer för att få ner utsläppen, visar en ny rapport.
Naturskyddsföreningen och Fair Finance Guide har genomfört den första kartläggningen någonsin av storbankernas faktiska klimatpåverkan. Resultaten avslöjar att nästan samtliga utsläpp härstammar från företag och andra verksamheter som bankerna finansierar – bland annat olje- och gasbolag.
– Bankerna gör rekordvinster samtidigt som de använder kundernas pengar till klimatskadlig verksamhet och gör allt för lite för att ställa om. Det tror jag att många svenska bankkunder tycker är upprörande, säger Jakob König som leder initiativet Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter, i en kommentar.
Bankernas klimatpåverkan varierar kraftigt. SEB står för högst utsläpp med 34 miljoner ton, medan Handelsbanken ligger lägst med 8 miljoner ton. Nordea har 23 miljoner ton, Danske Bank 21 miljoner ton och Swedbank 14 miljoner ton. Noterbart är att en betydande del av SEB, Swedbank och Danske Banks utsläpp kommer från utlåning till olje- och gassektorn. För SEB utgör detta över hälften (57 procent) av deras totala utsläpp, trots att det bara utgör drygt två procent av deras totala utlåning.
– Det här visar hur klimatskadlig utlåningen till fossilbranschen är. Bankerna har ju länge sagt att utlåning till oljebolag står för en mycket liten del, men vår granskning visar hur stora utsläpp den orsakar, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
8 rekommendationer för att minska utsläppen
Rapporten avslöjar även bristande tydlighet i bankernas planer för att minska utsläppen och presenterar åtta rekommendationer för att förbättra deras strategier.
- Mät och rapportera finansierade utsläpp för alla tillgångsklasser enligt PCAF och inkludera Scope 3-utsläpp från alla högutsläppssektorer.
- Mät och rapportera 100 procent av de finansierade utsläppen från alla finanstjänster, såsom teckning av försäkringar.
- Utarbeta en övergångsplan i enlighet med kraven i FN-HLEG-rapporten om åtaganden för nettoutsläppsminskningar från icke-statliga enheter och de senaste scenarierna från IPCC och IEA.
- Sätt mål för medel- och kortsiktiga utsläpps minskningar som är i linje med Parisavtalet för hela kreditportföljen.
- Sätt utsläppsmål för alla högutsläppssektorer inom kreditportföljen.
- Avsluta finansieringen för alla aktiviteter och företag kopplade till avskogning.
- Sluta finansiera fossil expansion. Avsluta finansieringen för alla företag som utvidgar eller utvecklar nya kolgruvor eller nya olje- och gasfält.
- Sluta finansiera företag inom fossilbränslesektorn som saknar övergångsplaner i linje med Parisavtalet.
Fakta
Fair Finance Guide
Fair Finance Guide granskar hur hållbart banker och andra finansaktörer investerar och lånar ut pengar. Syftet är att ge konsumenter och allmänheten större insyn och möjligheter att påverka som kunder. Initiativet finns i 21 länder och leds i Sverige av Sveriges Konsumenter i samarbete med Naturskyddsföreningen, Diakonia Fair Action och World Animal Protection.
Källa: fairfinanceguide.se