Rapport: Oundvikligt att överskrida 1,5 grader

Cop28 De globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen nådde nya rekordnivåer under 2023. Det visar en rapport från Global Carbon Project som presenterades under Cop28.

Rapport: Oundvikligt att överskrida 1,5 grader
Foto: Adobe Stock

Uppvärmningen av jorden fortsätter och har inte förbättrats de senaste två åren. Under 2023 väntas också användningen av kol, olja och gas öka jämfört med 2022, vilket leder till en ökning av de globala koldioxidutsläppen med 1,1 procent. Det konstateras i Global Carbon Projects årliga utsläppsbudget-rapport.

Enligt Global Carbon Project väntas utsläppen under 2023 uppgå till rekordhöga 40,9 gigaton. Man konstaterar också att utsläppstakten, om den fortsätter, skulle leda till att uppvärmningen når 1,5 grader redan inom ett år.

I rapporten konstateras att ökningarna är störst i Indien och Kina. I USA och EU minskar dock utsläppen. De sektorer som ökar utsläppen mest just nu är enligt rapporten är internationell flyg- och fartygstrafik där utsläppen ökade med 11,9 procent. Rapportförfattarna berättar också att utsläppen från skogsavverkning och ändrad markanvändning förväntas minska något.

Huvudförfattaren, forskaren Pierre Friedlingstein, säger i en kommentar för att det nu verkar oundvikligt att överskrida Parisavtalets mål på 1,5°C uppvärmning. På Cop28 uppmanar han ledare att enas om snabba nedskärningar av fossila bränsleutsläpp för att hålla målet på 2°C vid liv.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.