En pilotstudie från den europeiska kemikaliemyndigheten Echa visar att 6 procent av kontrollerade kosmetiska produkter innehåller förbjudna ämnen enligt EU:s kemikalielagstiftning.
EU:s kemikaliemyndighet varnar: Förbjudna kemikalier i smink som säljs i Europa
Kemikalier EU:s kemikaliemyndighet har, tillsammans med europeiska tillsynsmyndigheter, identifierat 285 sminkprodukter som innehåller kemikalier som är förbjudna i Europa. Den huvudsakliga undersökningsmetoden var att kolla på produkternas innehållslistor. Nu uppmanar myndigheten konsumenter att göra samma sak.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
När kemikaliemyndigheter från 13 europeiska länder, inklusive svenska Kemikalieinspektionen, inspekterade nästan 4 500 produkter så fann man att 285 av dessa innehöll skadliga kemikalier såsom perfluorononyl dimetikon, perfluorooktyletyl triethoxisilan, och cykliska siloxaner. Kemikalierna identifierades i produkter som hårbalsam, lipliner, eyeliner och hårinpackningar ”från olika säljare och i alla prisklasser” skriver Echa i ett pressmeddelande.
”Inspektionerna gjordes huvudsakligen genom att kontrollera ingredienslistan – åtgärder som enkelt kan användas även av konsumenter”, skriver myndigheter vidare.
Ämnena som hittades är förbjudna i kosmetika eftersom de anses vara persistenta organiska föroreningar, Pops, eller mycket persistenta och bioackumulerande, PBT, vilket innebär att de kan skada både människor och miljön. Exempelvis bryts perfluorononyl dimetikon ner till PFOA, som är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande. Den cykliska siloxanen D4 misstänks skada fertiliteten.
För att följa upp upptäckterna har myndigheterna inlett åtgärder för att ta bort de otillåtna produkterna från marknaden. Detta har i många fall börjat med rådgivning till leverantörerna för att säkra efterlevnad, och undersökningar pågår fortfarande i ungefär hälften av fallen. De länder där kontroller utfördes var Österrike, Danmark, Tyskland, Finland, Island, Italien, Lichtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Norge, Rumänien och Sverige.