EU-svepet: Ölbryggerier ska bli mer hållbara

EU Europeiska ölbryggerier ska bli mer hållbara tack vare blockkedjeteknik och the New European Bauhaus LAB ska granska nationell lagstiftning. Miljö och Utveckling ger dig här en uppdatering om vad som är på gång inom EU.

EU-svepet: Ölbryggerier ska bli mer hållbara
Europeiska ölbryggerier använder blockkedjeteknik för att bli mer hållbara. Foto: Adobe Stock

New European Bauhaus LAB ska granska nationell lagstiftning

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, höll nyligen ett tal under konferensen Building Green Copenhagen. Under talet lyfte hon fram projektet New European Bauhaus som nyligen öppnat den första utlysningen, något som Miljö och Utveckling skrivet om här.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Ursula Von der Leyen nämnde också New European Bauhaus LAB, som ska granska europeisk och nationell lagstiftning för att se om det finns några hinder som sätter käppar i hjulet för människor och företag att bygga mer hållbart.

Ölbryggerier vill bli mer hållbara med blockkedjeteknik

Europeiska ölbryggerier använder blockkedjeteknik för att bli mer hållbara, det rapporterar tidningen Euractive. Under ett eventet anordnat av tidningen berättade Erik Novaes, vice ordförande för företaget AB InBev, att bryggerier har i större omfattning börjat använda blockkedjeteknik för att spåra ölflaskor från produktion till konsument.

Förhoppningen är att det ska ge mer information om vad branschen behöver göra för att bli mer hållbar. Men Barry Ness, forskare vid Lunds universitet menar att det blir svårt för mindre bryggerier att använda blockkedjeteknik. Dessutom kommer industrins största utsläpp från användningen av engångsförpackningar.

Svenskar vill ha strängare klimatåtgärder för att ändra beteenden

Den fjärde upplagan av Europeiska investeringsbankens, EIB, klimatundersökning visar att 76 procent av svenskarna är positiva till strängare åtgärder från regeringens sida för att människor ska ändra sina beteenden. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med föregående år.

EU vill ha in åsikter på arbetsrättsliga aspekter av klimatomställningen

Just nu finns det möjlighet att ge synpunkter på hur den gröna omställningen inom EU ska både vara rättvis och socialt inkluderande. Syftet är att ge vägledning till EU:s medlemsstater om hur man bäst kan ta itu med de sociala och arbetsrättsliga aspekterna av klimatomställningen. Anledningen till samrådet är EU:s lansering av ”Fit for 55” som där ett av förslagen är att inrätta en social klimatfond. Samrådet är öppet till och med 19 november. Här hittar du samrådet.

Det pågår även samråd kring förbud på vissa kemikalier, nya energidirektivet och EU:s koldioxidtullar, de hittar du här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste