nr-logo

Hållbarhet i praktiken

IVL efterlyser krav på LCA för bostadsbyggande

I ett modernt flerbostadhus är bidraget till klimatpåverkan lika stort för att bygga huset som husets driftenergi under 50 år. Det visar en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet.

  • Annons 1

Studien omfattar tio flerbostadshus, bland annat i Beckomberga och Annedal i Stockholms kommun. Med hjälp av livscykelanalys har klimatpåverkan för produktionen av byggnaderna jämförts med samma byggnaders specifika energianvändning. Resultatet visar att klimatpåverkan för att producera byggnaderna, inklusive markentreprenaden samt byggprocessen, är jämförbar med samma byggnads energianvändning under 50 år.

– I dagsläget är byggnaders energianvändning reglerad i nationell bygglagstiftning, medan miljöpåverkan för att bygga är helt oreglerad. Där finns det stora möjligheter att göra miljöförbättringar vid val av tekniska lösningar, säger Martin Erlandsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Utifrån resultatet i studien tycker han att man kan ifrågasätta om bara byggnaders energiprestanda ska regleras. Med den utveckling som pågår och drivs på av politiska mål så borde även ett minimikrav på klimateffektivitet ställas för hela byggnadens livscykel.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4