nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Tobias Tobin, IVL Svenska Miljöinstitutet

IoT synliggör luftföroreningar i Göteborg

Nu blir det snart möjligt för Göteborgarna att få information om luftföroreningar i realtid.
– Det är viktigt att kommunicera miljödata för att synliggöra problemet med luftföroreningar i staden, säger Fredrik Hallgren på IVL Svenska Miljöinstitutet.

  • Annons 1

I Internet of Things-projektet Miljöväder, har forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet, utvecklat sensorer som samlar data om luftföroreningar och buller. Åtta sensorer som mäter och ger information om aktuella halter av kväveoxider, partiklar och buller kommer nu att placeras ut vid högt trafikerade platser i Göteborg. 

Realtidsdatan kan sedan skickas direkt till göteborgarnas mobiler. Förhoppningen är att information om luftföroreningar ska göra att invånarna väljer att ställa bilen och istället tar bussen eller cykeln för att minska sin egen och andras exponering för luftföroreningar.

– Göteborg är en hårt trafikerad stad och luftföroreningar kommer att vara en fortsatt viktig fråga. Digitaliserad miljöövervakning är ett sätt att effektivisera åtgärderna för bättre luft, säger Fredrik Hallgren.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan

Vem finns bakom lucka 18? Jo, Tommy Borglund, universitetslektor vid Örebro universitet. Han berättar om hans höjdpunkt på året – starten av Sveriges första masterutbildning inom företagsekonomi och hållbarhet.