Havsbaserad vindkraft kan potentiellt förbättra Östersjöns miljö genom att generera stora mängder syrgas som biprodukt vid vätgasproduktion. Denna syrgas skulle kunna användas för att syresätta syrefattiga bottnar i Östersjön, som lider av långvarig syrebrist på djup över 70 meter. Det menar forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet som har undersökt potentialen för en storskalig insats i Bornholmbassängen och nu föreslår ett pilotprojekt samt föreslår en pilotstudie i havsviken Slätbaken.
Även om syrgastillförsel är avgörande för högre liv i akvatiska system, är det enligt forskarna osäkert om syresättning är en lämplig åtgärd i Östersjön. Det råder också delade meningar om hur förbättrade syreförhållanden skulle påverka fosforfastläggning och växtplanktonproduktion, samt om det faktiskt skulle gynna bottenlevande djur och viktiga fiskarter som torsk och strömming. Trots dessa osäkerheter menar man att potentialen är stor och detta talar för vidare tester.
– Helt uppenbart behöver metoden noggrant testas och utvärderas i mindre skala under flera år innan det kan bli aktuellt att genomföra en större satsning ute i öppna Östersjön. Det vore emellertid synd att inte förutsättningslöst utreda om metoden är verkningsfull då den i förhållande till många andra åtgärder som samhället idag vidtar för att mildra effekter av övergödning skulle vara extremt resurs- och energisnål, säger Magnus Karlsson, projektledare vid IVL, i en kommentar.