För första gången kan forskare visa att det finns tröskelvärden för hur nederbörd påverkar ekosystemen. Marken måste vara tillräckligt fuktig för att växter och organismer ska kunna öka sin ämnesomsättning, vilket leder till utsläpp av koldioxid. Om det regnar för lite avtar denna aktivitet.
– Alla organismer behöver vatten för att leva, och både växter och mikroorganismer i marken sänker sin ämnesomsättning under torra förhållanden, vilket gör att ekosystemen släpper ut mindre koldioxid när marken är torr, säger Stefano Manzoni, forskare i naturgeografi vid Stockholms universitet och medförfattare till studien, i en kommentar.
Denna upptäckt, som publicerats i Nature, kan bidra till en djupare förståelse av hur klimatförändringar påverkar olika delar av världen. Områden där nederbörden inte uppnår de kritiska tröskelvärdena kan visa sig vara mindre känsliga för den globala uppvärmningen.
– För att öka vår förståelse av var och när vatten blir begränsande, samt nettoeffekten på koldioxidutsläppen, behöver vi forska mer om hydromiljöer och framtida förändringar i vattnets kretslopp, säger Jerker Jarsjö, professor vid Stockholms universitet.