Per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS) används ofta i konsumentvaror, som vattentäta kläder, tack vare deras motståndskraft mot värme, vatten och fläckar. Samtidigt är PFAS farliga föroreningar som sprids i yt- och grundvatten globalt och har kopplats till allvarliga hälsorisker, inklusive cancer och leverskador.
Kemiingenjörer vid University of British Columbia har nu utvecklat en ny vattenreningsmetod för att effektivt ta bort de så kallade evighetskemikalierna.
Rent krasst har professor Dr. Madjid Mohseni och hans forskarteam utvecklat ett, enligt dem, unikt adsorberande material som kan fånga in och binda alla PFAS-kemikalier som förekommer i vattenförsörjningen.
– PFAS är notoriskt svåra att bryta ner, oavsett om de finns i miljön eller i människokroppen. Vårt system kommer att göra det möjligt att ta bort och förstöra dessa ämnen i vattenförsörjningen innan de kan skada vår hälsa, säger han, i en kommentar.
Dr. Mohseni förklarade att även om det redan finns behandlingar på marknaden, som aktivt kol och jonbytessystem som används i både hem och industri, så lyckas de inte effektivt fånga upp alla olika typer av PFAS, eller så kräver de längre behandlingstid.
Inget ljus? Inga problem
UBC-systemet kombinerar ett aktivt kolfilter med en patenterad katalysator som fångar och bryter ner skadliga kemikalier till ofarliga komponenter, en process kallad adsorption. Systemet använder ultraviolett ljus, men kräver mindre UV-ljus än andra metoder. Under tester har UBC-katalysatorn avlägsnat över 85 procent av PFOA, även vid svaga ljusförhållanden.
Teamet tror att katalysatorn kan erbjuda en kostnadseffektiv och effektiv lösning för både kommunala vattensystem och specialiserade industriprojekt, som sanering av avfallsströmmar. De har startat företaget ReAct Materials för att utforska kommersiella möjligheter med sin teknik.
– Vår katalysator kan eliminera upp till 90 procent av eviga kemikalier i vatten på så lite som tre timmar – betydligt snabbare än jämförbara lösningar på marknaden. Och eftersom det kan produceras från skogs- eller jordbruksavfall, är det mer ekonomiskt och hållbart jämfört med de mer komplexa och kostsamma metoder som för närvarande används, avslutar Dr. Madjid Mohseni.