– Jag är mycket glad att vi nu lyckats begränsa möjligheten att exportera plastavfall till länder som inte kan garantera att de tar om hand avfallet på ett bra sätt, något som Sverige framgångsrikt drivit på för. Dagens internationella flöden av plast kan ge katastrofala följder för många utvecklingsländer. Vi ser också att enorma mängder plast hamnar i havet, vilket är ett hot mot allt marint liv, kommenterar miljö- och klimatminister Isabella Lövin.
Förbud mot PFOA
På FN-mötet inom Stockholmskonventionen beslutade man att förbjuda dikofol och PFOA och PFOA-besläktade ämnen. Förbudet för PFOA innebär en stor framgång för en gruppvis hantering av farliga ämnen.
Detta eftersom gruppen omfattar drygt 800 ämnen som kan brytas ned eller omvandlas till PFOA. Enligt Miljödepartementet har aldrig tidigare ett förbud på global nivå omfattat så många ämnen.
Information vid export av farliga ämnen
Under förhandlingarna om Rotterdamkonventionen enades parterna om en efterlevnadsmekanism som ska kontrollera ansvar och uppföljning vid export och import av farliga ämnen. Det ska göra att länder lättare kan begränsa eller förbjuda handel av farliga ämnen för att skydda människors och miljöns hälsa.
Frågan har förhandlats sedan konventionen antogs 2004. Sverige och EU har varit pådrivande i arbetet med att inrätta en efterlevnadsmekanism och röstade för förslaget.