Grundidén med Återbruket är att återanvända kontorsmöbler och annat som inte längre behövs i en kommunal verksamhet. Det är också en arbetsmarknadsinsats där personer utanför arbetslivet får en chans att komma tillbaka till jobb och egen försörjning.
Här kombineras återbruk med social hållbarhet: ”Vi stöttar, handleder och motiverar”
Hållbart samhällsbyggande
I Eslövs gamla brandstation får begagnade möbler och kontorsmaterial nytt liv – och deltagarna en väg in på arbetsmarknaden.
– Återbruket erbjuder en plats där deltagarna kan utvecklas i sin egen takt, säger arbetsledaren Malin Ljungberg.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Återbruket skapar också en plattform för social inkludering genom att ge utrymme för egna idéer, vilket skapar engagemang och diskussioner bland deltagarna, säger arbetsledaren Malin Ljungberg.
I kommunens gamla brandstation har ett litet snickeri skapats där deltagarna utför enklare renoveringar. Enligt Malin Ljungberg är det ett effektivt sätt att använda resurser hållbart och samtidigt minska behovet av nya möbler – vilket sparar både pengar och miljö.
– Renoveringen sker med hjälp av reservdelar från trasiga möbler som vi har fått in. Till exempel kan fyra trasiga stolar bli tre fullt fungerande stolar, säger hon.
Återbruket är en arbetsmarknadsinsats för personer som av olika skäl varit utanför arbetsmarknaden och saknat egen försörjning under en tid.
– Vi stöttar, handleder och motiverar deltagarna, vilket hjälper dem att skapa rutiner och struktur i vardagen. Genom att delta i verksamheten får de också möjlighet att komma ut i det sociala livet och lära sig hur det fungerar på en arbetsplats, inklusive vilka regler och förväntningar som finns, säger hon.
Återbruket är ännu nystartat och håller på att utvecklas. Malin Ljungberg säger att de ständigt hittar på nya projekt som passar deltagarna. Till exempel hämtar de tomater, paprikor och sådant som blir över i Carl Engström-skolans cafeteria.
– Tanken är att vi ska börja driva upp pluggplantor med ängsblommor. Dessa plantor kommer att hjälpa till att återskapa ängsmark i kommunen. Målet med odlingsprojekten är att återvinna så mycket som möjligt och på så sätt minska miljöpåverkan, avslutar hon.