-->

Här är studenterna som vill rädda korallreven

Innovation Två studenter från designprogrammet i Umeå har utvecklat ett nytt koncept för utplantering av koraller för att rädda korallrev. Konceptet blev så lyckat att de nu vunnit den svenska uttagningen till en internationell innovationstävling för ingenjörsstudenter.

Här är studenterna som vill rädda korallreven
Mario Kapsalis och Elias Thaddäus Pfuner med det vinnande konceptet.

Elias Thaddäus Pfuner och Mario Kapsalis, båda studerande på designutbildningen i Umeå, har utvecklat ett nytt koncept för att återplantera koraller, kallat Nemo. Idén har tagit dem vidare till den internationella finalen i James Dyson Award.

Långt från korallreven

Miljö & Utveckling undrade hur det kommer sig att studenter i Umeå väljer att lösa ett designproblem på andra sidan jordklotet.

– Det var viktigt för Mario och mig att arbeta med frågan – även om den är geografiskt avlägsen – eftersom vi såg en möjlighet att lyfta fram en fråga som måste adresseras, samtidigt som vi såg en relevant designutmaning, säger Elias Thaddäus Pfuner.

Intervjuade experter på korallrev

Han har inte själv besökt något korallrev, men under arbetet med Nemo fick han och kollegan Mario Kapsalis intervjua experter runt om i världen. De upptäckte att korallrestaurering idag bedrivs mycket småskaligt och kräver mycket manuellt arbete.

– Det finns idag ingen lösning som liknar vår. Om den blir verklighet kan man plantera 100 koraller om dagen med bara två till tre personer, istället för tio till femton personer som idag.

Varför är det viktigt att rädda korallerna?

– Korallrev täcker bara 0,1 procent av havsbotten, men påverkar 25 procent av alla djur i havet. Det finns uppskattningar som säger att 90 procent av korallreven kan vara borta år 2050. Det innebär att vi är på väg att förlora ett av de viktigaste ekosystemen på planeten. Korallrev är också viktiga för lokala kustsamhällen, både för fisket och ekoturismen, och skyddar från stormar.

Hur vanligt är det att man planterar ut koraller?

– Det har blivit ganska vanligt de senaste åren, beroende på klimatförändringarnas inverkan på haven. Det används vid åtminstone de större reven över hela världen, till exempel i Hawaii, Australien och Sydostasien.

Använder undervattensdrönare

Nemo är ett koncept där en undervattensdrönare används både för att transportera koraller och avbilda havsbotten. För att öka korallernas chans till överlevnad ingår en transportlåda där både vattentemperatur och ph-värde kontrolleras. Genom att använda en drönare som en transportvagn för upp till 100 framodlade koraller förenklas själva utplanteringen. Slutligen kan drönaren hjälpa forskarna att övervaka reven genom 3D-skanning och kartläggning.

Nemo är fortfarande bara ett koncept, men Elias Thaddäus och Mario Kapsalis hoppas att det ska bli verklighet.

– Vi hoppas att kunna utveckla det här vidare och vill också väcka uppmärksamhet kring frågan, säger de.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.