WWF: Fortsatt svårt för världens djur

BIOLOGISK MÅNGFALD Populationerna av ryggradsdjur fortsätter att minska. Sedan 1970 har de minskat med 68 procent, enligt rapporten Living Planet 2020 från WWF, som listar de fem största hoten.

WWF: Fortsatt svårt för världens djur
Irrawaddydelfin. Foto: StockAdobe

Vartannat år kommer WWF:s stora rapport om läget för världens djur. I den finns information från mätningar på över 20 000 olika populationer av drygt 4 300 arter. Alla är ryggradsdjur, som till exempel däggdjur, fiskar, fåglar och groddjur. Studien går tillbaka till 1970-talet, alltså 50 år. Resultatet är att den genomsnittliga minskningen av de undersökta populationerna är nästan 70 % fram till 2016, som är det senaste året det finns statistik från.

– Det är bråttom, och det kommer att krävas kraftfulla beslut av våra makthavare framåt, sade WWF Sveriges generalsekreterare Håkan Wirtén när rapporten presenterades.

Sötvattenlevande djur extra utsatta

Minskningen ser olika ut i olika världsdelar. Den är störst i Syd- och Centralamerika och Karibien, där är minskningen 94 procent. Det beror framför allt på minskningar av kräldjur, groddjur och fiskar. Överhuvudtaget är förlusterna störst i tropiska områden.

Större, tyngre djur drabbas generellt hårdare. Ett exempel är Irrawaddydelfinerna i Mekongfloden. Deras antal har nu stabiliserats tack vare riktade insatser, men är nere på 90 individer.

Europa skenbart bättre

Europa ligger före i utvecklingen – här skedde de största förlusterna redan före 1970 och syns därför inte i statistiken. Att siffrorna är lägre här betyder alltså inte att det går att luta sig tillbaka.

– Vi vill se att Sverige driver på men också vågar gå före och agera förebild. Vi vill att 30 procent av land och hav avsätts och att det sätts ett ramverk för hållbart nyttjande av naturresurserna. Man behöver också återskapa naturmiljöer som förlorats, sade Håkan Wirtén.

Här är de fem största hoten mot den biologiska mångfalden:

1. Förlust av livsmiljöer, till exempel genom att natur omvandlas till jordbruksmark

2. Överexploatering av arter, till exempel genom överfiske

3. Klimatförändringar

4. Invasiva arter och sjukdomar

5. Föroreningar

Den svenska sammanfattningen av rapporten finns här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste