klimatval
Ett soldrivet strykjärn och en smart databas för att hitta växter som stödjer biologisk mångfald. Två miljöinnovationer från Indien som premieras med Children´s Climate Prize 2020.
13 november 2020
Ingar Lindholm
Vinnare. Trettonåriga Vinisha Umashankar har utvecklat ett solcellsdrivet strykjärn.
Igår delades barnens klimatpris, Children´s Climate Prize, ut för femte gången. De två unga vinnarna fick ta emot diplom, medalj och 100 000 kronor vardera för att fortsätta att arbeta med sina projekt. I år var det två projekt från Indien som vann priset.
– Här har vi unga människor som ser ett problem och löser det! Med imponerande kunskap och kreativitet kring hållbara lösningar kan de förändra livet till det bättre för tusentals människor och det är otroligt inspirerande, säger Johan Kuylenstierna, som är juryns ordförande, i ett uttalande.
Solcellsdrivet strykjärn förbättra luftkvaliteten
Den ena pristagaren är Vinisha Umashankar, som är 13 år. Hon har utvecklat ett solcellsdrivet strykjärn för att komma bort från de koleldade strykjärn som är vanliga idag.
Så här lyder juryns motivering:
”Luftföroreningar i storstäder är ett globalt problem. Med smart design och en unik problemlösningsförmåga, har Vinisha lyckats kombinera teknik och vetenskap när hon skapade och designade Solar ironing cart. En uppfinning som kan ha betydande positiv påverkan på Indiska städers luftkvalitet om den implementeras storskaligt. Juryn är imponerad och ser en ung vetenskapskvinna med en stark fallenhet för hållbara lösningar.”
Knyter samman klimat och biologisk mångfald
Den andra pristagaren, Aadya Joshi, 17 år, tar sikte på både problemet med förlusten av biologisk mångfald och klimatfrågan. Hon har observerat avskogningsproblemet, och hur viktigt det är att rätt växter planteras, växter som har en positiv inverkan på den biologiska mångfalden.
För att stötta till exempel landskapsarkitekter har hon utvecklat en databas med över 15 000 växt- och insektsrelationer från olika områden i Indien. Hon jobbar också med utbildningar och workshops med målet att återställa friska ekosystem.
Så här lyder juryns motivering:
”Med förståelse för riskerna med förlusten av biologisk mångfald och stor kunskap om växter och träds förmåga att förhindra det, är det imponerande att se Aadyas initiativ ’The Right Green’, som kombinerar modern databasteknik med uråldrig kunskap om inhemska växter. Det faktum att Aadya också lägger stor vikt vid att sprida kunskap och utbilda fler i ämnet väger tungt i juryns beslut. Initiativet har stor potential att skalas upp och med rätt stöd kan det bli en växtdatabas med stor positiv påverkan på ekosystemet globalt.”
Priset är instiftat av Telge Energi och är ett internationellt pris för unga innovatörer. Priser delas ut i två klasser: Clean Air (ren luft) som alltså togs hem av det solcellsdrivna strykjärnet, och Changemaker, som vanns av The Right Green.