Han driver Peabs nya satsning på klimatomställning och innovation

Karriär Peab satsar på en ny koncerngemensam forsknings- och innovationsavdelning. Chef blir Nils Rydén, som ska leda och samordna arbetet för att snabba på bolagets klimatomställning och hitta framtida affärsmöjligheter.

Han driver Peabs nya satsning på klimatomställning och innovation
Nils Rydén, Peab. Foto: Annika Persson

För Peab är det viktigt med en stark lokal förankring i verksamheten. Redan i dag finns det resurser för att arbeta med forskning och innovation inom de fyra affärsområdena, bygg, anläggning, industri och projektutveckling. Nils Rydén ska, som chef för den nya forsknings- och innovationsavdelningen, samordna det.

Ska spana ”utanför boxen”

Han ska också stötta koncernledningen och affärsområdena med kunskap och omvärldsbevakning ”i den långsiktiga omställningen till klimatanpassade produkter och investeringar i ny teknik”, uppger Peab.

– Min nya roll innebär att jag ska omvärldsbevaka och hitta ny kunskap som vi inte har i Peab just nu. För att vi ska hitta nya affärsmöjligheter. Jag ska spana lite längre fram och lite utanför boxen än vi gör i vår daglig verksamhet. Sedan ska jag också få till en bättre samverkan när det gäller forskning och innovation i Peab så att vi kan dra nytta av alla resurser vi har och öka vårt tempo i den här omställningen som krävs, säger Nils Rydén i ett uttalande.

Har forskat parallellt med arbetet på Peab

Nils Rydén har jobbat i olika roller inom Peab under tjugo års tid. Han har senast varit forsknings- och utvecklingschef för Peab anläggning och avdelningschef inom anläggningsteknik. Han har parallellt arbetat med forskning vid Lunds universitet och tidigare vid KTH.

”Jättespännande nya möjligheter för Peab”

Den nya forsknings- och innovationsavdelningen ska, enligt Nils Rydén, ha blicken fäst mot framtiden för att ta reda på hur kundernas behov ser ut om fem eller tio år.

– Framtiden är jättespännande, det kommer att hända mer de närmaste tio åren än vad det har gjort på väldigt lång tid i vår bransch. Vi kommer att ställa om till mer hållbar verksamhet, ta vara på material och energi på helt nya sätt. Så det kommer att bli jättespännande nya möjligheter för oss.

Han ser nya affärsmöjligheter inom cirkularitet

Nils Rydén understryker att världens klimatutmaning i allra högsta grad påverkar Peab:

– Hela samhällets hållbarhetsmål och utveckling inom digitalisering kommer skapa nya affärsmöjligheter som delvis ligger utanför Peabs befintliga verksamhet. Det handlar bland annat om cirkulära material, vattenhantering, nya energitjänster och mycket mer. Framtiden kommer snabbt inom dessa områden och kräver att Peab satsar långsiktigt på forskning och innovation.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.