Hållbarhetschefen: Så bygger vi en livsmedelskedja som tål klimatförändringar

Livsmedel Klimatförändringar och utarmning av naturkapital hotar livsmedelssäkerheten och är en av de mest akuta utmaningarna inom livsmedelsbranschen. Det menar Nelida Karlsson, ny hållbarhetschef på livsmedelskoncernen Atria. För Miljö & Utveckling spanar hon kring branschens största risker – och vilka lösningar som krävs för att framtidssäkra matförsörjningen.

Hållbarhetschefen: Så bygger vi en livsmedelskedja som tål klimatförändringar
Foto: Pressbild/Adobe Stock.

Nelida Karlsson har nyligen klivit in i den nyinrättade rollen som hållbarhetschef på Atria Sverige. I sin nya roll ansvarar hon för att leda utvecklingen av företagets nya hållbarhetsprogram, som bygger vidare på tidigare insatser men med skärpt inriktning mot att säkra livsmedelssäkerheten i ett förändrat klimat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi befinner oss i ett utmanande läge i Europa och världen när det gäller hållbarhet. Vi kommer att lägga ett starkare fokus på de områden som är akuta och representerar de största riskerna för livsmedelssäkerhet. Primärt att upprätthålla livsmedelssäkerheten i de utmanande tider som naturkapitalet står inför, samt skapa synergier inom vår bransch och säkerställa att vi alla har förståelse för våra gemensamma utmaningar, bästa praxis och att hitta nödvändiga lösningar, säger hon.

Vad ser du som de största hållbarhetsutmaningarna i livsmedelsbranschen just nu?

– Jag ser flera stora hållbarhetsutmaningar i livsmedelsbranschen. Först har vi klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen, som är en betydande utmaning. Vi har också förlusten av biologisk mångfald, som är en komplex fråga som påverkar ekosystem, vattenresurser, mark och klimat, samt har betydande konsekvenser för kött- och fjäderfäproduktionen. En tredje utmaning är effektiv resursanvändning, som är en nyckelfråga. Här kan vi även inkludera matsvinn som en stor utmaning.

Hur tänker du att man kan lösa dessa?

– Jag tror att lösningen på dessa hållbarhetsutmaningar kräver en kombination av samarbete med branschen, branschorganisationer, myndigheter, bönder samt forskare. Åtgärderna som behövs är både strategiska och operativa, till exempel kontinuerlig förbättring av jordbruksmetoder och främjande av regenerativt jordbruk.

Vidare betonar Nelida Karlsson att branchen också behöver utveckla mer cirkulära flöden, vilket innebär att återanvända och återvinna resurser på ett effektivt sätt för att minimera avfall, matsvinn och maximera nyttan av varje resurs i hela värdekedjan – från farm to fork.

– För att förbättra resurseffektiviteten kan vatten- och energianvändningen i produktionsprocesser optimeras. För att främja biologisk mångfald kan naturliga habitat regenereras och skyddas samt grödor diversifieras för att skapa mer hållbara jordbrukssystem, säger hon.

Hur kan ett företag som Atria bidra till att minska klimatpåverkan i hela livsmedelskedjan – från råvara till färdig produkt?

– Genom att öka andelen fossilfri energiförbrukning i produktionen, optimera logistikkedjan för att minska transportutsläpp, satsa på kontinuerlig dialog och samarbete för mer transparent tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan, samt utveckla mer cirkulära flöden i hela produktionskedjan med fokus på att minimera avfall och matsvinn och maximera användningen av råvaror.

Avslutningsvis säger Nelida Karlsson att Atria har ett starkt fokus på användningen av lokalt producerade råvaror.

– Det kommer vi att fortsätta att stärka i Sverige i framtiden. Atria har redan investerat i detta i Finland och använder endast finska köttråvaror i sina produkter där.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste